ATENTAT BOMBOM

Jedan od trojice optuženih za ubojstvo malteške novinarke Daphne Caruane Galizije priznao krivnju

Vince Muscat se na prvom ročištu izjasnio da nije kriv, ali je nakon prikupljenih dokaza promijenio odluku. U pritvoru se nalazi od prosinca 2017.
Ostaci automobila Daphne Caruane Galizije nakon napada bombom u kojem je poginula
 STR/AFP

Jedan od trojice optuženih za ubojstvo malteške novinarke Daphne Caruane Galizije, koja je istraživala korupciju u toj otočkoj državi, u utorak je priznao krivnju.

Caurana Galizija je ubijena 16. listopada 2017. kada je njezin automobil dignut u zrak.

Vince Muscat se na prvom ročištu izjasnio da nije kriv, ali je nakon prikupljenih dokaza promijenio odluku. U pritvoru se nalazi od prosinca 2017., kada je s još dvojicom muškaraca optužen za planiranje i izvršenje atentata. Ostala dvojica i dalje tvrde da nisu krivi.

Ubojstvo novinarke auto-bombom skrenulo je pažnju na problem korupcije u najmanjoj članici Europske unije.

image
Daphne Caruana Galizia
Matthew Mirabelli/AFP

Četvrta osoba, mulitimilijarder i poslovni čovjek Yorgen Fenech, povezan s najvišim krugovima vlasti, sumnjiči se da je naredio ubojstvo te je optužen za suučesništvo u tom zločinu. Ustrajno odbacuje sve optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Samoproglašeni posrednik u toj zavjeri, Melvin Theuma, priznao je krivnju 2019. u zamjenu za oprost.

Muscat je zatražio sličnu nagodbu, ali mu je prošli mjesec odbijena. Iz pravosudnih se izvora doznaje da mu je ponuđeno smanjenje kazne.

Muscat nije u srodstvu s Josephom Muscatom, bivšim premijerom za čijeg je mandata ubijena Caruana Galizia i koji je podnio ostavku u prosincu 2019. kako bi, prema vlastitim riječima, "preuzeo političku odgovornost".

No milijarder Fenech je bio bliski prijatelj s Keithom Schembrijem, bivšim voditeljom ureda premijera Muscata.

Schembri niječe bilo kakvu kaznenu odgovornost i tvrdi da nije imao nikakvih saznanja bilo o ubojstvo ili počiniteljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:59