BEOGRAD UMIJEŠAN?

Jedan od ubijenih je bio Vulinov tjelohranitelj; U Bruxellesu se šuška o mjerama protiv Srbije?

Ministar je ponovio svoj stav kako je Srbija direktno involvirana u napad

Bojan Mijailović

 Facebook/

Ministar unutarnjih poslova Kosova, Xhelal Svecla, objavio je nove informacije o napadu na kosovsku policiju koji se dogodio ove nedjelje, piše Klix.ba.

- Jučer smo preko snimke svjedočili prisustvu glavnog zločinca i vođe terorističke akcije Milana Radojčića. U međuvremenu je potvrđeno da je jedan od ubijenih Bojan Mijailović, tjelohranitelj srpskog šefa BIA-e (Bezbednosno-informativne agencije) Aleksandra Vulina, koji je također sudjelovao u činu tijekom posjete Republici Kosovo 2013. godine, rekao je Svecla.

Ministar je ponovio svoj stav kako je Srbija direktno involvirana u napad.

- Država Srbija je vodeća ruka uključena u ovaj teroristički napad usmjeren na destabilizaciju Republike Kosovo. Za to već postoji formalna i strukturna veza između umiješanosti Aleksandra Vučića u napad 24. rujna u Banjskoj. Milan Radoičić, potpredsjednik Srpske liste i tjelohranitelj Aleksandra Vulina, šefa BIA-e, obojica su sankcionirani i na američkoj crnoj listi. Ovo su ujedno i dvoje najbližih ljudi srbijanskom predsjedniku, dodaje Svecla.

Ističe da je to dokaz da se Srbija nije promijenila od 1990-ih.

- Ove činjenice su još jedan od dokaza da se ciljevi republike Srbije prema Republici Kosovo nisu promijenili od Miloševićevog režima, bivšeg ministra propagande tog režima, sad predsjednika aktualnog režima u Srbiji. Čak i najveći optimisti koji su vjerovali u promjene, ovih su dana uvjereni u suprotno, zaključio je ministar.

Napade na kosovsku policiju osudile su SAD i Europska unija, a upućeni su i pozivi da se počinitelji privedu pravdi.

Mnoge članice Europske unije traže uvođenje mjera protiv Srbije ako se dokaže povezanost Beograda s napadima u Banjskoj, naveli su diplomatski izvori Radija Slobodna Europa, bez preciziranja o kojem broju država se radi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 04:38