STRUČNJACI NA IGLAMA

Jedan od vodećih svjetskih epidemiologa uputio alarmantno upozorenje: ‘Stiže nam uragan!‘

Epidemiolog je kazao da će se porast oboljelih zbog soja iz Velike Britanije vjerojatno dogoditi u idućih šest do 14 tjedana
 Hector Retamal/AFP

Vodeći američki epidemiolog kazao je u nedjelju da će smrtonosniji britanski soj covida-19 u Americi postati dominantni soj te da bi tu državi mogao pogoditi poput uragana, piše The Guardian.

Do ove zabrinjavajuće prognoze dolazi nakon što je ukupan broj slučajeva u Americi prešao 26 milijuna, a broj preminulih približava se crnoj brojci od pola milijuna.

Prema podacima istraživačkog centra Sveučilišta Johns Hopkins, Amerika je zemlja koja prednjači po broju umrlih od koronavirusa.

Voditelj centra za istraživanje i politike infektivnih bolesti Sveučilišta Minnesota i epidemiolog Michael Osterholm, koji je bio u savjetodavnom odboru novoizabranog predsjednika Joea Bidena nakon njegove pobjede, kazao je da bi se Amerika trebala pripremiti na širenje novog soja korone ovog proljeća.

Gostujući u NBC-ovoj emisiji Meet the Press, Osterholm je kazao da će se porast oboljelih zbog soja iz Velike Britanije vjerojatno dogoditi u idućih šest do 14 tjedana.

Osterholm je apelirao na administraciju te poručio da se što prije cijepi što veći broj ljudi, barem s prvom dozom, pogotovo one starije od 65 godina, jer bi se na taj način, kazao je, izbjeglo još veću krizu zbog novih sojeva.

- Taj uragan dolazi - kazao je Osterholm, prenosi The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. prosinac 2023 14:11