GUINNESSOVI REKORDERI

Jedine devetorke na svijetu vratile se kući nakon godine i pol pod liječničkim nadzorom: ‘Jako su različiti...‘

Postojali su rizici da bi zbog prijevremenog rođenja mogli imati zdravstvene posljedice pa su prve mjesece života proveli u bolnici
 Jalal Morchidi/Anadolu Agency Via Afp

Jedine devetorke na svijetu sigurno su se vratile u Mali nakon što su prvih 19 mjeseci života provele u Maroku. Devetero beba oborilo je Guinnessov svjetski rekord za najveći broj preživjele djece rođene u jednom porodu. Njihova majka Halima Cissé prebačena je u Maroko na specijalističku njegu uoči poroda u svibnju 2021. godine, prenosi BBC.

Prije povratka, 27-godišnja majka i njenih devetero djece živjeli su u Casablanci uz medicinski nadzor. Pet djevojčica i četiri dječaka rođeni su carskim rezom u 30. tjednu trudnoće, prenijele su malijske vlasti. Djevojčice (Kadidia, Fatouma, Hawa, Adama i Oumou) i dječaci (Mohammed VI, Oumar, Elhadji i Bah) težili su između 500 grama i jednog kilograma.

Postojali su rizici da bi zbog prijevremenog rođenja mogli imati zdravstvene posljedice pa su prve mjesece života proveli u bolnici. Kasnije su premješteni u stan u kojem su imali danonoćnu njegu i nadzor klinike Ain Borja. Na njihov prvi rođendan, otac Abdelkader Arby rekao je da svatko od njih ima jedinstvenu osobnost.

image
Afp/Afp/Profimedia/Afp/Afp/Profimedia
image
Chadi/Xinhua News/Profimedia/Chadi/Xinhua News/Profimedia

- Neki su tihi, drugi više buče i puno plaču. Ima onih koji se stalno žele nositi i onih koji ne. Svi su jako različiti, rekao je Arby. Dodao je da su postali poznati u Maliju i da ljudi žele vidjeti bebe vlastitim očima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:08