IZBORI U RUSIJI

Jedinstvena Rusija tvrdi da su osvojili više od dvije trećine zastupničkih mjesta u Dumi

Nakon prebrojavanja glasova, stranka Vladimira Putina je na 49,76 posto osvojenih glasova, ispred komunista koji imaju 19,61 posto
Članovi političke stranke Jedinstvena Rusija navijaju nakon parlamentarnih izbora
 Ramil Sitdikov/Sputnik/Sputnik via AFP

Proputinovska stranka Jedinstvena Rusija u ponedjeljak je priopćila da je osvojila više od dvije trećine zastupničkih mjesta na parlamentarnim izborima, očuvavši uvjerljivu većinu koja joj omogućuje da provede izmjene Ustava bez potpore drugih stranaka.

Visoki dužnosnik stranke Andrej Turčak ocijenio je da je Jedinstvena Rusija osvojila najmanje 315 od 450 mandata, pozdravivši "jasnu i čistu" pobjedu, usprkos optužbama oporbe za prevaru koja je nakon višemjesečne represije, bila isključena s izbora.

Nakon prebrojavanja glasova s 85 posto biračkih mjesta, stranka Vladimira Putina je na 49,76 posto osvojenih glasova, ispred komunista koji imaju 19,61 posto.

Taj rezultat, koji još nije konačan, je niži u odnosu na izbore 2016., kada je Jedinstvena Rusija osigurala potporu 54 posto birača. Stranka je tada u Dumi osvojila 334 zastupnička mjesta.

Turčak također tvrdi da je stranka odnijela pobjedu u 39 regija u kojima su regionalni izbori ponovljeni.

Pokret zatočenog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog je osudio masovnu izbornu prevaru tijekom glasovanja i prebrojavanja glasačkih listića.

Uoči izbora, taj je pokret proglašen ekstremističkim te su njegovi pristaše isključeni s izbora.

Kremlj odbacuje navode da je postojala politička motivirana represija prema oporbi i tvrdi da su postupci pokrenuti samo protiv pojedinaca zbog kršenja zakona.

Jedinstvena Rusija i Kremlj odbacuju da su imali ulogu u odbijanju registracije pojedinih kandidata.

Navaljnijeva aplikacija, u kojoj je bio popis kandidata za koje bi trebalo glasati po izbornim jedinicama protiv Jedinstvene Rusije, uklonjena je s Googlea Playa i Appleovog App Storea u petak, zbog čega su aktivisti optužili te kompanije da su podlegli pritiscima vlade.

Navaljnijevi pristaše su stoga pozvali na "pametno glasovanje", tj. na glasanje za kandidate, mahom komuniste, koji su bolje pozicionirani da se mogu suprotstaviti kandidatima Jedinstvene Rusije.

Jedinstvena Rusija u prošlom je sazivu parlamenta imala gotovo tri četvrtine zastupnika u Dumi, zbog čega su prošle godine usvojene ustavne reforme koje su omogućile Putinu da se natječe na još dvama predsjedničkim izborima 2024. pa bi Putin potencijalno mogao ostati na vlasti do 2036.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:52