MOBBING

JEDNA OD NAJJAČIH AUTOMOBILSKIH KOMPANIJA NA SVIJETU SUOČAVA SE SA SVE BROJNIJIM TUŽBAMA RADNIKA 'Čuvaj leđa. Ovdje nisi dobrodošao, govorili su mi'

 Profimedia, Zuma Press - Archives

Nedugo nakon što je u travnju 2016. počeo raditi na pokretnoj traci u tvornici Tesla u gradu Fremont u Kaliforniji, Jorge Ferro (35) tvrdi kako su mu se počeli rugati jer je homoseksualac i kako su mu prijetili.

- Čuvaj leđa. Ovdje nisi dobrodošao - upozorio ga je Jamar Taylor, voditelj koji ga je učio poslu, nakon što ga je prvo vrijeđao zbog preuske odjeće.

Maltretiranje nije prestajalo, pa je sve prijavio nadređenom, a kad se požalio po drugi put, Ferro je kažnjen. Maknuli su ga s pokretne trake, preseljen je u drugi odjel, no maltretiranje se nastavilo. Prethodni voditelj razglasio je po firmi da je Ferro gay i da nitko od zaposlenih ne bi trebao učiti od 'ljudi kao što je on'.

Dok se učio drugom poslu, glavni menadžer je primijetio 16 godina star ožiljak na Ferrovom ručnom zglobu i iako ga je Ferro uvjeravao da to nema učinka na njegov posao, menadžer ga je poslao kući bez plaće s primjedbom da se mora javiti liječniku.

Voditelj ljudskih resursa tri dana kasnije izjavio je kako je Ferro imao 'ozljedu' koja ga je spriječila da dalje radi i da u Tesli nema mjesta za hendikepirane ljude.

Liječnik je kasnije, kako je Ferro i tvrdio, potvrdio da ga ožiljak nije sprečavao u poslu, piše Guardian.

- Znao sam da moram o ovome progovoriti javno kako ih spriječio da se nešto slično ponovi nekom drugom - kazao je nakon što je podigao tužbu.

Ovo nije prvi put da o kompaniji Elona Muska radnici govore u negativnom kontekstu - Kompanija se već suočavala s optužbama za seksualno uznemiravanje i potplaćivanje žena.

Naime, jedna inženjerka podigla je tužbu protiv Tesle jer je ubrzo nakon što se požalila na zlostavljanje također otpuštena.

Na popisu onih koji su tužili kompaniju koja proizvodi električne automobile su i tri crnca koji su prijavili rasističko zlostavljanje, a tvrde da su im međuostalim kolege i vikali 'Vrati se u Afriku', a nadređeni ih nazivali 'nigerima'.

Iz Tesle su se kratko ogradili kako su optužbe neutemeljene i kako oni nisu odgovorni jer su ti zaposlenici bili kooperanti, te su dodali kako oni uvijek pokušavaju osigurati ugodnu radnu okolinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 12:12