‘KULTURNI GENOCID‘

Jedna od najjezivijih tajni mračne prošlosti Kanade: ‘Našli smo 751 dječji grob u internatu‘

Takve internate vodile su vlada i crkva tijekom 19. i 20. stoljeća, a cilj im je bila asimilacija djece autohtonog stanovništva
Pred jednom od škola u kojoj su otkriveni posmrtni ostaci djece ljudi ostavljaju dječje cipelice, plišane igračke i cvijeće
 Robin Pueyo/AFP

Domorodačka skupina iz Kanade objavila je da je pronašla stotine neoznačenih grobova na mjestu nekadašnjeg internata u Saskatchewanu, piše BBC.

Skupina Cowessess objavila je u srijedu da je ovo otkriće 'do danas najznačajnije u Kanadi'. Cowessess je jedan od više tzv. Prvih naroda, kako u Kanadi nazivaju autohtono stanovništvo, potomke Inuita i Merisa.

Kako piše New York Times, u Saskatchewanu je otkriven ukupno 751, uglavnom dječji, grob.

Podsjetimo, prije nekoliko tjedana pronađeni su posmrtni ostaci 215 djece u sličnoj školi internatskog tipa u Britanskoj Kolumbiji.

Takve obavezne internate vodile su kanadska vlada i vjerske vlasti tijekom 19. i 20. stoljeća, a cilj im je bila asimilacija djece autohtonog stanovništva.

Prošlog mjeseca pripadnici Cowessessa su počeli koristiti radar koji prodire duboko u zemlju kako bi locirali neoznačene grobove na groblju škole u Saskatchewanu.

Cowessess je ovo otkriće nazvao 'užasnim i šokantnim' i najavili su da će objaviti dodatne detalje tijekom tiskovne konferencije zakazane za četvrtak.

Perry Bellegarde, šef Skupštine Prvih naroda, otkriće grobova nazvao je 'tragičnim, ali ne i iznenađujućim'.

'Pozivam sve Kanađane da budu uz Prve narode u ovo izuzetno teško i emotivno vrijeme', napisao je na Twitteru.

Između 1863. i 1998. više od 150.000 djece autohtonog stanovništva oduzeto je njihovim obiteljima i smješteno u ove škole.

Djeci često nije bilo dopušteno da govore svojim jezikom i da se bave svojom kulturom, a mnoga su maltretirana i zlostavljana. Stoga je sve to prozvano 'kulturnim genocidom'.

2008. godine pokrenuta je posebna komisija kako bi se dokumentirali i otkrili pravi razmjeri i posljedice ovog sustava te je ustanovljeno da se velik broj autohtone djece nikada nije vratio u svoje matične zajednice.

2008. kanadska vlada službeno se ispričala zbog postojanja takvog sustava.

Nakon što su nedavno pronađeni posmrtni ostaci 215 djece, neke stare tek tri godine, kanadski premijer Justin Trudeau u nazvao je to potresnim podsjetnikom na sramotno poglavlje u povijesti zemlje koju vodi.

Tada se radilo o učenicima škole Kamloops Indian Residential School u Britanskoj Kolumbiji, zatvorenoj 1978., a njihovi su ostaci pronađeni uz pomoć posebnog radara.

"Uspjeli smo potvrditi ono što je naša zajednica otprije znala", kazala je o otkriću čelnica domorodačke zajednice Rosanne Casimir. "U ovome trenutku, imamo više pitanja nego odgovora".

Šestogodišnja istraga nad kanadskim sustavom rezidencijalnih škola, koji je nasilno odvajao domorodačku djecu od njihovih obitelji, utvrdila je 2015. godine kako je taj u međuvremenu ukinuti sustav predstavljao "kulturni genocid".

U izvješću se dokumentira strašno fizičko nasilje, neuhranjenost i druga zvjerstva kojima su mnoga od 150 tisuća djece koja su pohađala te škole bila izložena. Škole su uglavnom vodile kršćanske crkve u ime državne vlasti, od 1840-ih pa sve do 1990-ih godina.

Izvješće je utvrdilo da je više od 4.100 djece umrlo za vrijeme boravka u rezidencijalnoj školi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:30