DRAMATIČNA OPHODNJA

Jedna od najnaprednijih američkih nuklearnih podmornica udarila u nepoznati objekt u Južnom kineskom moru

‘Nitko nije zadobio ozljede opasne po život‘, dodaje se u priopćenju, što upućuje na to da su mornari možda lakše ozlijeđeni
Ilustracija, američka nuklearna podmornica Seawolf, klasa Seawolf
 American Photo Archive/Alamy/Alamy/Profimedia

Američka nuklearna podmornica sudarila se s neidentificiranim objektom dok je proteklog vikenda bila u ophodnji u Južnom kineskom moru, području na čiji najveći dio Kina polaže pravo, doznaje se od američke mornarice i od neovisnog izvora.

"USS Connecticut udario je u objekt tijekom popodneva 2. listopada dok je plovio međunarodnim vodama u indopacifičkom području", navodi američka mornarica u priopćenju.

"Nitko nije zadobio ozljede opasne po život", dodaje se u priopćenju, što upućuje na to da su mornari možda lakše ozlijeđeni.

USS Connecticut, nuklearna podmornica izrazito napredne i skupe klase Seawolf (u kojoj su još dvije podmornice - USS Seawolf i USS Jimmy Carter), oštećena je, ali je u operativnom stanju, dodaje mornarica.

Naval Institute, blizak američkoj mornarici, piše da je podmornica u vrijeme izgreda sudjelovala u međunarodnoj vježbi u Južnom kineskom moru.

Kina polaže pravo na gotovo čitavo Južno kinesko more i gradi vojne baze na malim otocima i atolima na tom području.

SAD i njegovi saveznici redovito obavljaju ophodnje u međunarodnim vodama u tom dijelu svijeta kako bi podsjetili na svoje pravo na slobodnu plovidbu, što potiče nezadovoljstvo Kine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2022 13:21