GRAD NA VODI

Jedna od najposjećenijih svjetskih destinacija uvodi praćenje turista: ‘Mi smo grad, a ne muzej!‘

Konzervativni gradonačelnik tvrdi da grad želi sačuvati za domaće stanovništvo
Luigi Brugnaro
 Giuseppe Cottini/AFP

Venecija, jedna od najposjećenijih europskih, ali i svjetskih destinacija, već se godinama bori s prevelikim gužvama i zagađenjem koje ostaje iza turista.

Brodovi koji su svakodnevno prevozili turiste na obale tonućeg grada, i time proizvodili štetne valove, zabranjeni su već prošle godine, no gradonačelnik Luigi Brugnaro sprema dodatne zabrane i kontrole za turiste, prenosi The New York Times.

Konzervativni gradonačelnik tvrdi da Veneciju želi sačuvati za domaće stanovništvo te od nje učiniti ugodno mjesto za život, a nadu za to vidi u uvođenju visoke tehnologije za praćenje brojki turista koji posjete grad.

Kretanje posjetitelja planira se provoditi kroz praćenje mobitela te preko stotinu sigurnosnih kamera koje bi trebale prevenirati skupljanje gužve na venecijanskim trgovima. Do sljedećeg ljeta planiraju instalirati mostove preko kojih bi posjetitelji mogli ući u grad, a turisti koji dolaze samo na jedan dan morat će se najaviti unaprijed. Ako mnogo ljudi poželi ući u grad u isto vrijeme, jednostavno će biti vraćeni nazad.

"Ili smo pragmatični ili živimo u svijetu bajki. Moramo jednom zauvijek ustvrditi da Venecija nije grad nego muzej", tvrdi umjetnik i fotograf Giorgio Santuzzo.

Venecija je već odavno mrtav grad, a lokalno stanovništvo je očajno zbog činjenice što za svaku sitnicu moraju otputovati izvan Venecije. Čak i zbog kupnje obične majice, kako navode, jer sve lokalne prodavaonice prodaju Murano staklo koje turisti svakodnevno iznose iz njihovog grada.

Isto tako, svaki se dan moraju nositi sa stalnim upitima turista - najčešće gdje je trg Svetog Petra, a da nisu ni svjesni činjenice da se on nalazi u Rimu.

Iako se domaće stanovništvo djelomično slaže s planovima trenutnog gradonačelnika, ipak smatraju da bi uvođenje visoke tehnologije gradu ukralo šarm i romantiku po kojima je Venecija poznata.

"Venecijanska romansa je odavno nestala zbog sve te gužve. No, nadzor je svakako još manje romantičan", govori Martin Van Merode (32), nizozemski turist.

"Ne volim ideju stalnog nadzora, ali ako nam može pomoći da turizam dovedemo pod kontrolu, zašto ne?", rekao je Cristiano Padovese, konobar u Veneciji.

Broj stanovnika u Veneciji iznosi 260 tisuća, a godišnje ih grad izgubi čak tisuću. Istovremeno, Veneciju godišnje posjeti 25 milijuna ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 14:52