PODACI MINISTARSTVA

JEDNA OD NAJTEŽE POGOĐENIH ZEMALJA U EUROPI U Velikoj Britaniji blizu 20.000 umrlih od koronavirusa samo u bolnicama

 AFP

Od novog koronavirusa u Velikoj Britaniji je u petak umrlo još 684 oboljelih u bolnicama, više nego u četvrtak (616), pa je ukupno ta bolest od početka pandemije u zemlji odnijela 19.506 života, prema podacima zdravstvenih vlasti.

Ministarstvo zdravstva navodi da je 143.464 osoba (+5.386) testirano i pozitivno u zemlji, jednoj od najteže pogođenih u Europi.

Ti podaci ne uzimaju u obzir domove umirovljenika gdje predstavnici tog sektora navode da je umrlo više tisuća starijih osoba.

U zemlji još očekuju povratak na posao premijera Borisa Johnsona, koji se oporavlja nakon što je 12. travnja izašao iz bolnice. Još ga uvijek mijenja ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

U petak ujutro je ministar zdravstva Matt Hancock izjavio da je šef vlade u jako dobroj formi, ali nije potvrdio informacije Daily Telegrapha, lista bliskog Borisu Johnsonu, da će konzervativni čelnik vratiti na posao u ponedjeljak.

"U četvrtak sam s njim razgovarao, u jako je dobroj formi i dobro se oporavlja", rekao je Hancock za Sky News.

"Siguran sam da će se vratiti čim mu to liječnici dopuste", rekao je ministar zdravstva.

Johnsonov glasnogovornik je izjavio da je premijer ovog tjedna razgovarao s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i kraljicom Elizabetom II.

Johnson se oporavlja u Chequersu, ladanjskoj rezidenciji britanskih šefova vlade sa zaručnicom Carrie Symonds koja očekuje njihovo prvo dijete.

Na konferenciji za novinare američki predsjednik je rekao da je iznenađen začuđujuće dobrim stanjem britanskog premijera.

Bez obzira na sve veći pritisak, britanska vlada za sada isključuje bilo kakvo ublaženje mjera ograničenja uvedenih 23. ožujka koje bi se trebale produžiti za najmanje još dva tjedna.

"Velika Britanija je na vrhuncu pandemije i prerano je ublažiti mjere ograničenja", ustvrdio je Hancock.

Ministar prometa Grant Shapps je upozorio da "vrhunac nije prošao" i pozvao je Britance da ostanu kod kuće bez obzira na lijepo vrijeme za vikend.

Kako bi osigurao opskrbu zemlje namirnicama i lijekovima, Shapps je objavio da je vlada sklopila sporazum s Francuskom i Irskom o otvorenom teretnom pometu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:41