POSAO NA POMOLU?

JEDNA OD NAJVEĆIH ČLANICA NATO PAKTA RAZMATRA KUPOVINU NOVIH RUSKIH BORBENIH AVIONA 'Pregovori su tek počeli, ali zanimaju ih naši Suhoji Su-35...'

 
Suhoj Su-35S
 Profimedia, TASS

Turska je započela razgovore s Rusijom o potencijalnoj kupovini njihovih najmodernijih borbenih aviona u operativnoj službi, Suhoja Su-35S, piše Reuters pozivajući se na rusku agenciju RIA Novosti.

Visoki ruski dužnosnik koji je otkrio ovu informaciju za RIA novosti dodao je da su razgovori u početnoj fazi i da je prerano govoriti o nekom konkretnom ugovoru.

No, s obzirom na recentne turske probleme s nabavom borbenih aviona, ova se informacija i ne čini toliko čudnom. Naime, iako je Turska jedna od najvećih članica NATO saveza (samo SAD ima veću stajaću vojsku), trenutno nisu u najboljim odnosima s Amerikancima, ali i drugim zapadnim saveznicima.

Uzrok tome je Turska kupovina ruskih S-400 proturaketnih sustava, čija isporuka će biti dovršena početkom iduće godine. Amerikanci su jasno dali do znanja Turskoj da u slučaju kupovine ruske tehnologije mogu zaboraviti na najnovije američke borbene avione pete generacije, F-35A, kojih je Ankara namjeravala kupiti više od 100 komada.

Usprkos jasnom upozorenju, Erdogan se kockao i svejedno s Putinom dogovorio kupovinu S-400, nakon čega je američki Kongres zabranio transfer F-35-ica Turskoj te ih potpuno isključio iz sudjelovanja u tom programu. Službeno objašnjenje je bilo da bi se time ugrozila tajnovitost najnovije tehnologije kojom su ti avioni opremljeni, a dodalo se i kako S-400 sustavi nisu kompatibilni s obrambenim tehnologijama koje koriste članice NATO pakta.

Naravno, Rusija je ubrzo uočila šansu te je Putin Erdoganu navodno ponudio ruske Suhoje Su-57 i Su-35. Kako Su-57, za kojeg Rusija tvrdi da će biti bolji od američkih aviona pete generacije F-35 i F-22 (bez nekih dokaza za to), nije još ni blizu tome da uđe u redovnu proizvodnju i operativnu službu, bilo je očito da Turska eventualno može kupiti Su-35S, kojeg Rusi reklamiraju kao borbeni avion "4++" generacije.

Riječ je o najmodernijem ruskom borbenom avionu, čuvenom po impresivnim manevarskim sposobnostima, koji je opremljen naprednom elektronikom i moćnim pasivnim elektronskim radarom Irbis-E koji može na velikoj udaljenosti locirati i pratiti više meta istovremeno. Avion je naoružan topom od 30mm, ima mogućnost nošenja 12 raketa zrak-zrak raznih dometa, a po potrebi može nositi i bombe. Maksimalna brzina mu je 2500 km/h, a radijus u kojem može borbeno djelovati je 1600 km. Zasad ga koriste samo Rusija i Kina (koja je kupila 24 komada), dok je Indonezija navodno utanačila sve detalje ugovora za kupovinu 11 komada, ali se ne usudi finalizirati posao zbog američke prijetnje sankcijama.

Na kraju podsjetimo da je prije tri dana ruski veleposlanik Anvar Azimov rekao da bi Rusija mogla Hrvatskoj ponuditi borbene avione, iako je ministar obrane Damir Krstičević jasno rekao da on želi "novi avion, četvrte generacije, zapadne proizvodnje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:41