MONT BLANC

JEDNA OD NAJVEĆIH FRANCUSKIH TURISTIČKIH ATRAKCIJA DANAS JE NEPREPOZNATLJIVA 'Ne vjerujete u klimatske promjene? Pogledajte što se tamo događa!'

 
 Pixabay

Za turiste koji šeću pitoresknim ulicama Chamonixa, pogled na vrhove francuskih Alpa zadivljujuć je kao i uvijek, piše Guardian.

No planinari koji se penju zaleđenim stazama znaju da je situacija daleko od uobičajene. Naime, zbog sve toplije klime poznati krajolik se ubrzano mijenja.

'Globalne klimatske promjene imaju ozbiljne i vrlo vidljive posljedice u visokim planinama', kaže Vincent Neirinck iz udruge za zaštitu planina širom svijeta Mountain Wilderness.

Jedna od posljedica klimatskih promjena je i povlačenje ledenjaka.

' U Alpama su se između 1900. i 2012. ledenjaci za pola, a taj je proces jako ubrzan od 1980. naovamo', kaže Jacques Mourey, penjač i znanstvenik koji istražuje utjecaj klimatskih promjena na planine iznad Chamonixa.

Najdramatičnija demonstracija povlačenja ledenjaka je ona Mer de Glacea, najvećeg ledenjaka u Francuskoj i jedne od najvećih turističkih atrakcija Chamonixa koji bi danas bio potpuno neprepoznatljiv nekom turistu iz edvardijanske ere.

'Mer de Glace se topi brzinom od 40 metara godišnje i izgubio je 8 metara dubine u posljednjih 20 godina', kaže stručnjak za ledenjake Luc Moreau.

Posljedica topljenja Mer de Glacea su i stometarske ljestve sada prislonjene uz golu stijenu koje omogućuju penjačima da se popu do ledenjaka.

Također, topljenje ledenjaka uzrokom je i učestalih odlamanja stijena. To se na Mont Blancu dogodilo čak 550 puta između 2007. i 2015.

Razlog tome, objašnjava Mourey, je što se topi permafrost u procijepima stijena koji ih je dosad držao zajedno.

'Kako se permafrost topi, čitavi komadi stijena postaju nestabilni i skloniji odlamanju i padanju.'

To je uzrokovalo i uništenje legendarnog stupa Bonatti, masivnog stupa koji je bio omiljena penjačka destinacija i koji se srušio nakon vrlo toplog ljeta 2005. Znakovito, klimatske promjene skoro su dva puta brže u planinama neko na ostatku planete.

'Iako kruže mnoge teorije zašto se to događa, ne razumijemo u potpunosti te procese', kaže Mourey. Ono što nije diskutabilno je da su zbog sve toplije klime mnoge planinarske i alpinističke staze promijenjene.

'Vodič po najboljim planinskim i alpinističkim rutama iz sedamdesetih godina, danas je neupotrebljiv jer su mnoge rute izmijenjene', kaže Mourey.

Također, mnoga skloništa visoko u planinama postaju vrlo opasna pa vlasti moraju poduzeti akcije.

2012. je put do skloništa Conscrits postao preopasan za korištenje zbog velikog broja odlomljenih stijena, pa je izgrađen 60-metarski viseći most poput onih na Himalaji kako bi se moglo doći do skloništa.

Također, morala je biti napravljena potpuno nova staza uključujući i pričvršćene ljestve, kako bi se moglo doći do skloništa Charpoua jer je prijašnja staza zbog otapanja ledenjaka postala isuviše opasnom.

S obzirom na status Chamonixa kao kolijevke modernog planinarenja i alpinizma, ulažu se veliki napori da se označe nove rute kako bi se usponi mogli nastaviti.

'Želimo vjerovati da alpinizam nije mrtav. Moramo se nastaviti uspinjati sigurno', kaže Claude Jacot, šef tamošnje službe sigurnosti.

No za neke, ova je planina postala previše opasnom.

'Ove smo godina reducirali neke programe na Mont Blancu zbog sve češćih odrona stijena', kaže Ed Chard iz turističke agencija Jagged Globe.

Što će se onda dogoditi s penjanjem u Chamonixu u nadolazećim godinama? Mourey je optimističan da će sport opstati u francuskim Alpama, no penjači će se morati prilagoditi.

'I dalje ćete se moći penjati – samo ćete morati promijeniti način na koji se penjete. Ako još netko ne vjeruje da su klimatske promjene stvarne, neka dođe u Chamonix.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:37