ELIZABETH HOLMES

Jedna od najvećih prevarantica 21. stoljeća očajnički se bori za odgodu izricanja presude: ‘Suđenje je bilo nepravedno‘

Slučaj propalog Theranosa postao je simbol svih zamki start-up kulture Silicijske doline

Suđenje Elizabeth Holmes

 Justin Sullivan/Afp

Iako je u siječnju ove godine po četiri osnove proglašena krivom zbog prevare te joj prijeti 20 godina zatvora, osnivačica propalog startupa Theranos Elizabeth Holmes očajnički pokušava spriječiti skorašnje izricanje presude pa je tako na saslušanju u ponedjeljak putem odvjetnika zatražila novo suđenje.

Razlog je, prenosi New York Times, navodni posjet ključnog svjedoka u postupku domu Elizabeth Holmes zbog čega ga Holmesini odvjetnici smatraju nepouzdanim, a cijelo suđenje nepravednim.

Kako su za NY Times ispričali anonimni sugovornici, teško da će sudac u postupku pristati na zahtjev njenih odvjetnika, no medijima je u oči upalo i kako se Holmes na saslušanju pojavila u odjeći zbog koje sumnjaju da je trudna s drugim djetetom iako su i ona i njen partner Billy Evans odbili to komentirati.

Inače, slučaj Theranos postao je simbol svih zamki start-up kulture Silicijske doline te gotovo u real-timeu ilustrirao uspon i pad jedne od najvećih prevarantica 21. stoljeća, ali i lakomislenost ulagača koji su u Holmesin biznis, iako u potpunosti bez pokrića, kroz godine uložili 400 milijuna dolara, a među ulagačima su bili čak i Rupert Murdoch dok joj je u upravnom odboru bio Henry Kissinger.

Jedna od osoba koja je bila ključna za prividni uspjeh, a kasnije i demontažu Holmesinog biznisa bio je zviždač Adam Rosendorff čije je šestodnevno svjedočenje proglašeno jednim od najuvjerljivijh tijekom suđenja. Upravo je Rosendorff, piše NY Times, taj svjedok koji je u kolovozu ove godine posjetio dom Elizabeth Holmes i njenog partnera u namjeri da s njom napokon porazgovara, no ona je to odbila te ga zamolila da ode.

U ponedjeljak je tako Rosendorff na saslušanju morao odgovarati na pitanja zašto ju je posjetio u kući i koliko je njegovo svjedočenje doista bilo vjerodostojno, no on je ustvrdio kako je s Holmes htio razgovarati u postupku "izliječenja" te da mu je bilo žao što će njena djeca morati odrastati bez majke s obzirom na činjenicu da ona sudsku presudu.

"Ne želim pomoći gospođi Holmes. Njoj se ne može pomoći. U ovom trenutku ona može pomoći samoj sebi. Mora otplatiti svoj dug društvu", kazao je Rosendorff tijekom saslušanja.

Inače, izricanje kazne u slučaju Elisabeth Holmes najavljeno je za 18. studenog i očekuje se da će se ona žaliti."

Sudac u postupku najavio je kako će ovih dana donijeti odluku zaslužuje li Holmes novo suđenje. Inače, izricanje kazne u slučaju Elizabeth Holmes najavljeno je za 18. studenog i očekuje se da će se ona žaliti.

Njezin bivši poslovni i initmni partner Sunny Balwani također je bio proglašen krivim te će mu presuda biti izrečena 15. studenog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:23