HERBICID GLIFOSAT

Jedno od najčešće korištenih sredstava za uništavanje korova pronađeno u Baltičkom moru

Izmjerene koncentracije su na sreću daleko ispod vrijednosti koje se smatraju štetnima za ljude i druge žive organizme
Baltičko more
 -/Panthermedia/Profimedia

Herbicid glifosat otkriven je u Baltičkom moru zahvaljujući novoj metodi, objavio je u ponedjeljak Institut za istraživanje Baltičkog mora (IOW).

Nova metoda omogućila je otkrivanje glifosata i AMPA-e, glavnog metabolita glifosata, u uzorcima slane vode, priopćio je institut IOW-u koji je metodu razvio.

Njome će se omogućiti praćenje razina onečišćenosti u podmorju.

Glifosat je jedno od najčešće korištenih sredstava za uništavanje korova u svijetu. Kontroverzno sredstvo nađeno je u potocima, rijekama i jezerima, ali još nije bilo otkriveno u oceanima.

"Polazna točka naše sadašnje studije bilo je pitanje dolaze li glifosat i AMPA u more, putem primjerice biološke razgradnje i taloženja u rijekama, ili su jednostavno metodološke teškoće do sada sprječavale njihovo otkrivanje u morskim ekosustavima," rekla je znanstvenica IOW-a Marisa Wirthje.

Istraživanje kemijskog sastava mora pokazalo je da sol iz morske vode zapravo ometa prethodno korištene metode mjerenja.

Prema objavi istraživačkog instituta, izmjerene koncentracije su na sreću daleko ispod vrijednosti koje se smatraju štetnima za ljude i druge žive organizme.

"No sada imamo dovoljno osjetljivu i pouzdanu metodu pomoću koje se može provesti važno praćenje okoliša u oceanu za obje supstance", rekao je Wirth.

U prosincu 2017. je Europska komisija odlučila produljiti dozvolu korištenja glifosata na sljedećih pet godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:00