TOČKA PREOKRETA?

Jedno od najvećih poniženja Putinovih trupa? Rusi potvrđuju masovno povlačenje, Ukrajinci: ‘Možda je sve to zamka‘

Ukrajinski dužnosnici i dalje su oprezni oko naznaka da Rusija napušta to područje

Ukrajinske trupe u okolici Hersona

 Bulent Kilic/Afp

Ruske snage vjerojatno će napustiti zapadnu obalu rijeke Dnjepar, objavio je proruski dužnosnik u četvrtak, signalizirajući masovno rusko povlačenje koje bi, ako bude potvrđeno, moglo postati točka preokreta u ratu.

Ukrajinski dužnosnici i dalje su oprezni oko naznaka da Rusija napušta to područje, a ruski vrh šuti o najavi povlačenja koja bi mogla predstavljati jedno od najvećih poniženja od početka invazije.

„Vrlo vjerojatno naše će jedinice, naši vojnici, napustiti lijevu (zapadnu) obalu“, rekao je Kirilj Stremousov, upravitelj regije Herson kojeg su imenovali Rusi, u razgovoru za prokremljski medij.

To područje uključuje grad Herson, prijestolnicu istoimene regije i jedini veći grad koji je Rusija osvojila u veljači, a dalje je pod njenom kontrolom, te jednu od obala ogromne brane na Dnjepru koja kontrolira opskrbu vodom okupiranog Krima.

Rusija je ranije odbacivala da planira povlačenje iz regije koju je Kremlj ilegalno „anektirao“ krajem rujna.

U četvrtak i dalje traju rasprave povlači li se Rusija doista. Internetom kruže fotografije glavne administrativne zgrade u Hersonu s koje je navodno uklonjena ruska zastava.

Rusija se mjesecima bori kako bi zadržala zapadnu obalu Dnjepra. Moskva je tamo poslala desetke tisuća vojnika.

Ukrajina pak mjesecima gađa glavne prijelaze preko rijeke, otežavajući time opskrbu ruske vojske. Ukrajinske snage napreduju sjeverno od Hersona od početka listopada, no taj je napredak usporio proteklih dana, piše Reuters.

Stromousov je pozvao civile da napuste Herson, upozorivši ih da riskiraju svoje živote ako ostanu.

Ukrajina je tajnovita oko svojih operacija na tom području, a ukrajinske snage pozvale su svoje vojnike i pobornike da ne objavljuju snimke dok operacija traje.

Ukrajinske snage na prvoj crti prošli su tjedan Reutersu rekle da ne vide dokaze da se Rusi doista povlače te da vjeruju da se oni tamo zapravo učvršćuju.

Natalija Humenjuk, čelnica press centra ukrajinske vojske, kazala je kako bi uklanjanje zastave sa zgrade u Hersonu mogla biti ruska zamka.

„To bi mogao biti pokazatelj posebne provokacije kako bi se stvorio dojam da je grad napušten, da je sigurno ući u njega dok se Rusi pripremaju za ulične borbe“, rekla je Humenjuk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 07:25