KARL NEHAMMER

Jednoglasna odluka: Dosadašnji ministar unutarnjih poslova trebao bi postati novi austrijski kancelar

Nehammer bi na mjestu predsjednika stranke trebao zamijeniti donedavnog kancelara Sebastiana Kurza, koji je jučer odstupio

Karl Nehammer

 Joe Klamar/AFP

Dosadašnji ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer trebao bi postati novi predsjednik Austrijske narodne stranke (ÖVP) i novi austrijski kancelar, odlučilo je predsjedništvo ÖVP-a u petak u Beču.

"Velika mi je čast što je ova odluka donesena jednoglasno", rekao je Nehammer nakon izbora. On je najavio da mu je cilj ÖVP ponovno učiniti "narodnom strankom".

Nehammer bi na mjestu predsjednika stranke trebao zamijeniti donedavnog kancelara Sebastiana Kurza, koji je jučer odstupio sa svih političkih funkcija, a na mjestu kancelara Alexandra Schallenberga, koji je također jučer, nakon nepunih dva mjeseca, odstupio s dužnosti kancelara.

Kako javlja novinska agencija APA, nakon što se manji koalicijski partner ÖVP-a u vladi, stranka Zeleni, složila s ovom kadrovskom odlukom, Nehammer bi već u ponedjeljak trebao biti imenovan za kancelara.

Schallenberg, koji je objasnio da je odstupio sa svog položaja kako bi funkcija predsjednika ÖVP-a i kancelara bila ponovno ujedinjena u jednoj osobi, vraća se na svoj staru dužnost ministra vanjskih poslova, s koje je bio zamijenio Kurza.

Novi ministar unutarnjih poslova bi trebao postati Gerhard Karner.

Karl Nehammer slovi kao žestoki protivnik ilegalnih migracija i islamističkog ekstremizma. U tu svrhu je kao ministar unutarnjih poslova započeo s temeljitom reformom Ureda za zaštitu ustavnog poretka.

Prema mišljenjima analitičara, Nehammer slovi kao suradnik bivšeg kancelara Kurza, ali ne spada u najuži krug njegovih suradnika. Za razliku od Kurza, Nehammer, kako se navodi u analizi agencije dpa, raspolaže dobrim kontaktima prema Socijaldemokratskoj stranci Austrije (SPÖ), s kojom je ÖVP do 2017. tvorio austrijsku saveznu vladu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 19:59