NA RUBU GRAĐANSKOG RATA

JEDNOJ OD NAFTOM NAJBOGATIJIH DRŽAVA NA SVIJETU PRIJETI KOLAPS 'Zemlja je u najvećoj opasnosti od stjecanja neovisnosti. Mi živimo u zemlji terora!'

 Marco Bello / Christian Veron / Carlos Garcia Rawlins/File Photo / Reuters

U Venezueli još uvijek vrije. Sukobi između simpatizera predsjednika Nicolása Madura i oporbe sve su žešći, a zemlji, jednoj od najvećih izvoznica nafte, prijeti socijalni i gospodarski kolaps.

Država je potpuno blokirana. Od travnja, kad su počeli prvi prosvjedi protivnika Madura, već je poginulo 75 ljudi, a u Venezueli nestašica hrane dobiva apokaliptične razmjere jer nedostaje osnovnih prehrambenih proizvoda. Većina trgovina zjapi prazna, a tržnice čuva vojska, dok oporba optužuje vlast da svojim pristašama osigurava proizvode te da čak stoji iza preprodaje. Vlada nestašica brašna i ulja unatoč tome što je Rusija poslala određene količine. Brašno se dijeli na "točkice" (dva kilograma po osobi mjesečno), a na crnom tržištu dostiže amoralne cijene. Oporba je na ulicama već mjesecima, ali Maduro još uspijeva zadržati vlast u svojim rukama.

Nicolas Maduro tako organizira i svoje simpatizere koji se zalažu za njegov prijedlog izmjena Ustava. Naime, Maduro želi organizirati "ustavotvornu Skupštinu", i to ne putem redovnih izbora, nego da svaka socijalna i politička grupacija ima određeni broj zastupnika (radnici najviše). Promjene Ustava išle bi, naravno, njemu u korist te se oporba svim silama bori protiv toga, tražeći prvo njegov opoziv te nove predsjedničke i parlamentarne izbore.

Ivan Alvarado / REUTERS
Sukob prosvjednika i snaga sigurnosti lojalnih Maduru

Upravom zato što oporba drži Narodnu skupštinu u svojim rukama, gdje ima većinu, pristaše Nicolása Madura pokušale su izvršiti nasilni upad. Tom prilikom došlo je do sukoba s vojskom, a ranjena su četvorica napadača. Oporba je optužila Madura da je sam organizirao napad na Skupštinu, odnosno da je pokušao izvršiti državni udar kako bi potpuno politički neutralizirao rad parlamenta.

Maduro želi svoju "ustavotvornu Skupštinu" instalirati kao novi parlament, izmijeniti Ustav koji bi mu dodatno povećao ovlasti te oslabio oporbu. Maduro je organizirao proslavu 196. godišnjice bitke kod Caraboboa, nakon koje je Venezuela postala neovisna, a oporba je pokušala osvojiti aviobazu nedaleko od Caracasa.

Carlos Garcia Rawlins/File Photo / REUTERS
Carlos Paparoni, zamjenik vođe oporbenih stranaka, pogođen je vodenim topom

Tako su buknuli i novi prosvjedi kada je stigla poruka uhićenog oporbenog čelnika Leopolda Lopesa kako ga u zatvoru muče. Doduše, promadurovski mediji odmah su objavili snimke i fotografije Lopesa iz zatvora na kojima se vidi da ima liječničku skrb, dobru hranu i ostale "pogodnosti", koje su bolje nego mnogima na slobodi. Državna tužiteljica Venezuele Luisa Ortega Dias izjavila je kako je "pravna država mrtva" te da je vladavinu prava zamijenio državni teror.

- Venezuela je u najvećoj opasnosti od stjecanja neovisnosti, prijeti joj gubitak temeljnih prava. Mi živimo u državi terora - rekla je Ortega Dias.

Christian Veron / REUTERS
Sukob demonstranata i snaga sigurnosti lojalnih Maduru pokraj baze Zračnih snaga Venezuele

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:40