PORAZNA STUDIJA

Jednokratne bolničke uniforme slabo štite od infekcija: ‘Možete vidjeti kroz tkaninu, čudi me da osoblje to uopće nosi‘

Sve više bolnica u SAD-u razmatra korištenje izolacijskih uniformi za višekratnu upotrebu koje se mogu prati oko 75 puta

ilustrativna fotografija

 Teera Noisakran/Zuma Press/Profimedia/Teera Noisakran/Zuma Press/Profimedia

Jednokratni ogrtači/uniforme, koji se koriste u tisućama bolnica diljem Sjedinjenih Američkih Država, ali i svijeta, nisu zabilježili dobre rezultate na nedavnim laboratorijskim testovima i stoga možda ne zadovoljavaju očekivane sigurnosne standarde, zbog čega su zdravstveni radnici pod većim rizikom od infekcije nego što se to očekivalo, objavio je portal specijaliziran za vijesti iz medicine KHN.

Studija je, naime, pokazala da se izolacijske uniforme, koje se obično nose u medicinskim ili jedinicama intenzivne njege, prelako paraju i dopuštaju prodor od četiri do 14 puta više količine tekućine od očekivanoga.

- Tehnički možete vidjeti kroz tkaninu i čudi me da osoblje to uopće nosi - kaže koautorica studije Elizabeth Easter, stručnjakinja za tekstil na Sveučilištu Kentucky.

Loši rezultati

Sad se slično istraživanje provodi i u ECRI-ju, neprofitnoj organizaciji s fokusom na zdravstvenu sigurnost, koja je započela testiranje jednokratnih izolacijskih ogrtača nakon zabrinjavajućih izvještaja o "curenju krvi ili drugih tjelesnih tekućina", rekao je direktor inženjerstva ECRI-ja, Chris Lavanchy. I on je zabrinut jer, kaže, preliminarni rezultati testa pokazuju da jednokratne uniforme možda ne zadovoljavaju sigurnosne standarde.

Bolničko osoblje nosi spomenute ogrtače za izolaciju kako bi prekrili torzo i ruke prije ulaska u sobe u kojima se nalaze zarazni pacijenti. Tako bi se trebalo spriječiti prskanje tekućine koja bi se inače mogla zalijepiti za odjeću zaposlenika i završiti u njihovim očima ili ustima. Smatra se da klice rijetko prodiru kroz ogrtače i izazivaju mučninu kod osobe koja ga nosi, no čak i mala pukotina u zaštiti mogla bi povećati rizik od zaraze i do nekoliko milijuna puta.

Lavanchy je odbio dati više detalja o nalazima ECRI-ja, naglasivši kako je testiranje još u tijeku. Potpuno izvješće planiraju objaviti kasnije ove godine. Neprofitna organizacija također nije identificirala specifične uniforme niti marke koje su testirane, ali ističu kako su ogrtači kupljeni od primarnih dobavljača američkih bolnica.

U prvoj godini pandemije u SAD-u je vladala nestašica jednokratnih uniformi pa su, piše KHN, neke medicinske sestre morale nositi i vreće za smeće, a pojedine bolnice užurbano su kupovale ogrtače od proizvođača koji nisu udovoljavali američkim standardima.

Povratak na staro

Manjak zaliha i upitna kvaliteta jednokratnih ogrtača možda će natjerati neke bolnice da ponovno razmotre korištenje izolacijskih uniformi za višekratnu upotrebu koje se mogu prati oko 75 puta. Pregršt studija sugerira da takvi ogrtači nude barem jednaku zaštitu i niže troškove te su daleko bolji za okoliš. Inova Health System u blizini Washingtona, D.C., u svojim dvjema bolnicama od 2021. koristi ogrtače za višekratnu upotrebu i nada se kako će ih do kraja ove godine uvesti i u svoja preostala tri zdravstvena objekta. Prije ove promjene koristili su oko tri milijuna jednokratnih uniformi godišnje, stvarajući 213 tona otpada.

Chana Luria, koja 30-ak godina radi kao medicinska sestra u Kaliforniji, kaže kako već dugo preferira perive ogrtače.

- Deblji su i sigurniji. Tekućina koja poprska te uniforme samo sklizne na pod, nikad mi nije prodrla do odjeće ili kože - rekla je.

Za razliku od kirurških ogrtača, koji su podvrgnuti većem nadzoru, izolacijski ogrtači u SAD-u klasificirani su kao "niskorizičan medicinski materijal koji je prije prodaje izuzet od državnog pregleda". Zato su tvrtke koje proizvode spomenute uniforme uvelike odgovorne za vlastitu kontrolu njihove kvalitete.

Osim što trenutačno provodi testiranje jednokratnih ogrtača, ECRI planira pokrenuti i anketu putem koje će zdravstveni radnici moći prijaviti neispravne uniforme.

ECRI je 2020. godine testirao 34 modela stranih i "netradicionalnih" dobavljača te otkrio da oko polovica njih ne zadovoljava očekivanu razinu zaštite, a polovica nije zadovoljila čak niti najniži standard.

- Na tržištu je bilo više lažnih proizvoda nego ikad i to je ono što je stvarno podignulo razinu zabrinutosti - izvijestili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:44