POSTUPAK U SARAJEVU

JEDNOME SE SUDI ZA RATOVANJE U UKRAJINI, A DRUGOME U SIRIJI, A OVO SU NJIHOVI ARGUMENTI Jedan 'pisao pjesme i mirio narod', drugi 'prodavao krumpire'

 
Gavrilo Stević
 BIRN BiH

Na suđenju Gavrilu Steviću, optuženom za odlazak na ratište u Ukrajini, u utorak je svjedočio Živan Vuksanović koji nije mogao dati brojne odgovore kako i sam ne bi bilo izložen kaznenom progonu. Vuksanović je ipak iznio mnoge činjenice iz komunikacije sa Stevićem, između ostalog da optuženi u Ukrajini nije bio kao vojnik jer je ondje ‘hodao po manastirima, pisao pjesme i mirio zavađeni narod’, piše novinar Semir Mujkić za portal Detektor.ba.

Državno tužiteljstvo tereti Stevića da je tokom 2014. godine preko Beograda i Moskve otišao u ukrajinsku regiju Lugansk, pridružio se jedinici, zadužio uniformu i oružje te do kraja rujna te godine obavljao različite vojne aktivnosti, poput patroliranja na punktovima.

Vuksanović je u to vrijeme, ispričao je na sudu, radio u Podgorici u Crnoj Gori, no čuo je da je zidarski posao bolje plaćen u Rusiji te je uz pomoć prijatelja odlučio otputovati. U srpnju 2014. na autobusnom kolodvoru u Beogradu našao se s čovjekom od kojeg je dobio avionsku kartu za Rusiju, a dok su sjedili, ispričao je, stiglo je još 20-ak ljudi, među kojima i Stević.

Vuksanović je preko Moskve stigao do Rostova gdje je radio na gradilištu mjesec dana. Imao je smještaj i primao plaću, no kako nije uspio dobiti radnu vizu s kojom je mogao ostati dulje od mjesec dana, morao je napustiti gradilište. Zbog moguće inkriminacije nije mogao odgovoriti je li Stevića ikad vidio naoružanog, u vojnoj uniformi i zna li za postojanje vojnog kampa, no u odgovorima je spomenut kamp iako kasnije nije htio objasniti o kakvom je kampu riječ, piše Detektor.ba.

Sa Stevićem se Vuksanović ponovno susreo nakon dvije godine kad mu je iz Rusije stigla tadašnja djevojka, danas supruga.

- Često sam ga zvao radi komunikacije sa suprugom, kako bi mi prevodio što mi govori. Moj odlazak u Rusiju je bio isključivo zbog djevojke - rekao je svjedok na Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Tada je otkrio i da mu je Stević pričao da je ‘hodao po manastirima u Rusiji’, da je pisao pjesme i da je književnik. Stević mu je navodno o svojim motivima odlaska u Ukrajinu rekao da je ondje ‘kako bi pisao pjesme i mirio zavađeni narod’.

Podsjetimo, N1 je u lipnju objavio informaciju da je Stević u svom iskazu navedenom u optužnici tvrdio da je u Ukrajinu otišao kao novinar.

Druga optužnica tereti Ibru Ćufurovića zbog ratovanja u Siriji. Vještak neuropsihijatar, koji je procjenjivao njegovo mentalno stanje i sposobnost za suđenje, rekao je na sudu da mu je optuženi negirao da je bio ranjavan u borbi.

- Rekao sam da sam u Siriji dva puta ranjavan na pijaci dok sam prodavao krumpir. Nisam rekao da sam ranjavan u nekoj borbi - izjavio je optuženi, a prenosi Detektor.ba.

Robert Fajt / CROPIX; INTERPOL
Šefik Ćufurović, Ibrin otac; desno: Interpolova tjeralica za Ibru Ćufurovića

Optužnica tereti Ćufurovića da je pod imenom Abu Kasim Albosni sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga ISIL-a u Siriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:43