KAMPANJA

JEDRILICOM PREKO ATLANTSKOG OCEANA Klimatska aktivistica Greta Thunberg (16) jedrilicom stigla u New York

 
 REUTERS

Nakon petnaestodnevne plovidbe jedrilicom preko Atlantskog oceana šesnaestogodišnja švedska aktivistica Greta Thunberg u srijedu je pristala u marini na newyorškom Manhattanu u sklopu kampanje za očuvanje klime.

Mlada Šveđanka je s broda Malizia II mahala kamerama koje su pratile završetak njezina putovanja dok se iz Brooklyna, gdje je posada obavila američke imigracijske formalnosti, približavala južnom vrhu Manhattana, gdje je brod nešto kasnije pristao.

"Kopno! Ispred nas svjetla Long Islanda i New Yorka", napisala je na Twitteru u srijedu rano ujutro, nakon plovidbe koja je postajala nemirna kako su se približavali američkom kontinentu.

Desetci novinara i tristotinjak ljudi su po tmurnom vremenu na molu na vrhu Manhattana, s Kipom slobode u pozadini, dočekali djevojčicu čiji je aktivizam za očuvanje okoliša i borbu protiv klimatskih promjena u godinu dana postao uzor stotinama tisuća mladih.

Thunberg će 23. rujna u New Yorku sudjelovati na klimatskom summitu Ujedinjenih naroda koji su najavili da će je dočekati s počastima i flotilom sa 17 jedrilica - po jedna za svaki od 17 ciljeva održivog razvoja koje je međunarodna organizacija planirala ostvariti do 2030.

Njezin dolazak u New York označava kraj putovanja na koji je pošla 14. kolovoza iz Plymoutha jedrilicom dugom 18 metara koja, za razliku od zrakoplova, ne ispušta ugljikov dioksid.

Swedish 16-year-old activist Greta Thunberg sails underneath the Verrazano-Narrows Bridge on the Malizia II racing yacht in New York Harbor as she nears the completion of her trans-Atlantic crossing in order to attend a United Nations summit on climate change in New York, U.S., August 28, 2019. REUTERS/Mike Segar
REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2023 07:35