RAT NA BLISKOM ISTOKU

Jerusalem Post: ‘Hamas će osloboditi 80 talaca! Ovo su uvjeti...‘

Pratimo dramatična zbivanja rata u Izraelu i Pojasu Gaze iz minute u minutu

Terorist Hamasa

 Apaimages/Shutterstock Editorial/Profimedia/Apaimages/shutterstock Editorial/profimedia

Ključni događaji:

  • Katar: Dogovor o taocima u kritičnoj i završnoj fazi

  • Hamas: Sve smo bliži dogovoru o primirju i oslobađanju talaca

  • Izraelski ministar: ‘Dogovor bi mogao donijeti katastrofu‘

  • IDF: Napadnuto oko 250 ‘terorističkih meta‘ Hamasa

  • Netanyahu traži da vlada podrži dogovor s Hamasom o taocima

22:35

Netanyahu traži da vlada podrži dogovor s Hamasom o taocima; kaže da se rat nastavlja

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zatražio je od vlade da podrži dogovor s Hamasom o puštanju na slobodu talaca i rekao je da će Izrael nastaviti rat protiv Hamasa "sve dok ne postignemo sve naše ciljeve", javlja BBC u utorak navečer.

U video izjavi snimljenoj prije sastanka vlade na kojem se raspravlja o mogućem dogovoru o puštanju na slobodu talaca, rekao je da se govore "gluposti" u smislu da će rat biti zaustavljen nakon što oni budu oslobođeni.

Netanyahu je povratak talaca opisao kao "sveti i glavni cilj".

“U ratu postoje faze i u vraćanju talaca postoje faze, ali nećemo stati dok ne budemo imali potpunu pobjedu, dok ih sve ne vratimo”, rekao je. "To je sveta dužnost svih nas."

On je zatražio od svoje vlade da podupre dogovor o oslobađanju nekih talaca koje su palestinski militanti Hamasa odveli u pojas Gaze tijekom napada na Izrael 7. listopada.

Netanyahu je rekao svojoj vladi da je to bila teška odluka, ali ispravna odluka i da će omogućiti Izraelu da se nastavi boriti protiv Hamasa.

Također je cilj, rekao je, " da u Gazi više ne bude ničega što bi prijetilo Izraelu".

Dogovor između Izraela i Hamasa, uz posredovanje Katara, o puštanju na slobodu talaca i višednevnoj stanci u borbama u "posljednjim je fazama" i "bliži nego ikad", rekao je u utorak izvor upoznat s pregovorima.

Pregovara se o puštanju na slobodu 50 civilnih talaca koje drži Hamas i palestinskih žena i djece iz izraelskih zatvora, rekao je izvor.

Ako se to ostvari, to će biti najveće puštanje na slobodu talaca i prva razmjena zatvorenika od početka rata 7. listopada kada je Hamas napao Izrael i oteo 240 talaca.

Čelnik Hamasa rekao je ranije u utorak da je Hamas blizu dogovora o prekidu vatre s Izraelom, premda se nastavljaju napadi na Gazu i raketiranje Izraela.

Izrael općenito ne želi komentirati status pregovora koje vodi Katar.

21:33

U napadu na bolnicu na sjeveru Gaze poginula tri liječnika

Međunarodna humanitarna organizacija Liječnici bez granica (MSF) priopćila je u utorak da su tri liječnika, uključujući i dva njihova, poginula u napadu na bolnicu Al Avda na sjeveru Gaze, rekavši kako su "užasnuti" napadom.

"MSF je zaraćenim stranama redovito davao informacije o Al Avdi kao funkcionalnoj bolnici i o prisutnosti svoga osoblja u toj bolnici. GSP koordinate jučer su također podijeljene s izraelskim vlastima", navodi se u priopćenju.

Ubijeni su liječnici Mahmoud Abu Nujaila (MSF), Ahmad Al Sahar (MSF) i Ziad Al-Tatari.

"Vidjeti liječnike ubijene pored bolničkih kreveta je više nego tragično i mora odmah prestati".

U priopćenju MSF-a navodi se da je bolnica - za koju kažu da skrbi o 200 pacijenata - pogođena na trećem i četvrtom katu. Među medicinskim osobljem ima teško ozlijeđenih.

U međuvremenu je na jugu Gaze 15 ljudi ubijeno, a 22 ozlijeđeno u izraelskom napadu na stambenu zgradu u Khan Younisu u utorak navečer, izvijestila je Al Jazeera.

Televizija Al Jazeera sa sjedištem u Kataru prikazala je videosnimku lokacije zgrade i velik broj mrtve djece umotane u plahte te stanovnike kako pretražuju ruševine.

18:48

Izrael pristao na uvjete vođe Hamasa

Dogovor o oslobađanju talaca ima potporu IDF-a, Shin Beta i Mossada, a uključuje oslobađanje oko 140 zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Izrael je pristao na uvjet koji je iznio vođa Hamasa Yahya Sinwar da zaustavi izraelske bespilotne letjelice u zračnom prostoru Gaze na šest sati svakog dana prekida vatre u zamjenu za oslobađanje nekih talaca koji su bili zatočeni u Hamasu, piše Jerusalem Post.

O provedbi uvjeta govorio je izraelski dužnosnik koji je citirao izjave IDF-a i Shin Beta, navodeći da imaju sposobnosti prikupljanja obavještajnih podataka čak i tijekom dana prekida vatre. "Nećemo biti slijepi i znat ćemo što se događa na terenu", rekao je dužnosnik.

Dogovor o oslobađanju talaca koji će biti podnesen vladi na odobrenje uključuje oslobađanje 50 izraelske djece i žena tijekom četverodnevnog prekida vatre i uključuje mogućnost produljenja ako Hamas locira dodatne žene i djecu, s desetero oslobođenih za svaki dodatni dan prekida vatre.

Ukupan broj oslobođenih talaca mogao bi doseći i do 80, piše Jerusalem Post.

Procjenjuje se da bi ukupan broj oslobođenih mogao doseći 70-80 žena i djece ako Hamas locira taoce, budući da su tvrdili da ne znaju neke od njihovih lokacija.

18:25

Izraelski dužnosnik: Hamas će osloboditi 80 talaca

Hamas će osloboditi 80 talaca u okviru svog sporazuma o prekidu vatre s Izraelom, javlja Jerusalem Post pozivajući se na neimenovanog izraelskog dužnosnika.

Izraelska Religijska cionistička stranka, koju vodi ministar financija Bezalel Smotrich, rekla je da se ne može složiti s predloženim sporazumom o oslobađanju nekih talaca koji su držani u Gazi.

U priopćenju, stranka je opisala dogovor kao "loš za sigurnost Izraela, loš za taoce i za vojnike IDF-a", izvijestio je Times of Israel.

Rečeno je da će sporazum "napustiti" neke od talaca na nepoznato vremensko razdoblje, "podići cijenu" za njihovo oslobađanje i dati Hamasu priliku da se reorganizira.

Jedini način da se vrate svi taoci "je nastavak neprekidnog vojnog pritiska na Hamas do potpune pobjede", navodi se, dodajući:

''Vjerski cionizam će se snažno zalagati za nastavak rata do potpunog uništenja Hamasa, povratka svih talaca i eliminacije prijetnje koju je Gaza predstavljala građanima Izraela''.

13:45

Jug Libanona: U izraelskpm napadu na automobil poginule četiri osobe

U izraelskom napadu na automobil u južnom Libanonu poginule su četiri osobe u blizini južnog grada Tira, u drugom današnjem smrtonosnom incidentu u blizini izraelsko-libanonske granice, izvijestila je libanonska državna novinska agencija NNA.

Udar se dogodio oko 8 kilometara južno od Tira i 11 kilometara sjeverno od granice s Izraelom, izvijestila je NNA.

Četiri druga civila, uključujući dva novinara, također su ubijena u ranijim izraelskim napadima u južnom Libanonu.

Libanonski premijer Najib Mikati osudio je izraelski napad u kojem su ubijena dva zaposlenika televizije Al Mayadeen u južnom Libanonu i brojni civili.

"Ovaj napad još jednom dokazuje da nema granica za izraelske zločine i da je njegov cilj ušutkati medije koji razotkrivaju njegove zločine i napade", prenosi Al Jazeera televiziju NBN Libanon.

"Izražavamo našu sućut obitelji Al Mayadeen i obiteljima dvojice medijskih mučenika, moleći Boga da ih obaspe svojom milošću i podari njihovim obiteljima strpljenje i utjehu".

13:12

Hamasov glasnogovornik ministarstva zdravstva: 'Indonezijska bolnica pretvorena u masovnu grobnicu'

Indonezijska bolnica u Gazi pretvorena je iz "centra za pružanje medicinskih usluga u masovnu grobnicu", rekao je u utorak za CNN glasnogovornik Ministarstva zdravstva u Gazi, koje kontrolira Hamas.

Citirajući šefa bolničkog odjela za njegu, glasnogovornik je rekao kako "na svim odjelima ima leševa i izgubili smo mnogo života zbog nedostatka zaliha".

"Ima 60 tijela ispred mrtvačnica", rekao je on, dodajući da će tijela biti pokopana u dvorištima unutar bolnice.

CNN je također primio poruku od novinara koji traži sklonište i izvještava iz indonezijske bolnice, a koji je rekao da je "situacija vrlo teška".

13:05

Izvor: Sporazumom o primirju moglo bi biti oslobođeno 50 talaca, a borbe prekinute na više dana

Prema izvoru bliskom pregovorima, sporazum između Hamasa i Izraela mogao bi dovesti do oslobađanja 50 izraelskih talaca i prekida borbi na više dana.

Nepoznati broj palestinskih žena i djece također bi bio pušten iz zatvora u Izraelu prema odredbama sporazuma, rekao je izvor novinskoj agenciji Reuters.

12:33

Raketni napad u Libanonu, državna agencija tvrdi: 'Poginulo je dvoje naših novinara'

Troje ljudi, uključujući dvoje novinara, ubijeno je u raketnom napadu u Libanonu, izvijestila je libanonska državna novinska agencija.

Incident se dogodio u blizini grada Tir Harfa, nešto više od kilometar od granice zemlje s Izraelom, dodaje se.

Novinska organizacija Al Mayadeen imenovala je novinare kao svoju dopisnicu Farah Omar i svog snimatelja Rabiha Me'marija.

Rečeno je da ih je Izrael "namjerno gađao" nakon što su završili prijenos uživo iz južnog Libanona.

Izraelska vojska nije komentirala napad.

12:22

Katar: 'Dogovor o taocima u kritičnoj i završnoj fazi'

Katarski jer posrednik rekao da je oslobađanje talaca u Gazi na najbliže od početka sukoba.

"Na najbližoj smo točki na kojoj smo ikada bili u postizanju sporazuma", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Majed Al-Ansari.

On je dodao da su pregovori dosegnuli "kritičnu i završnu fazu".

10:03

Izraelski ministar: 'Dogovor bi mogao donijeti katastrofu'

Times of Israel izvještava da je izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir izdao izjavu u kojoj upozorava protiv dogovora o razmjeni talaca.

- Jako sam zabrinut jer se priča o nekom dogovoru. Drže nas podalje i ne govore nam istinu. Kruže glasine da će Izrael opet napraviti veliku pogrešku kao što je dogovor sa Shalitom, rekao je.

Podsjetimo, u dogovoru iz 2011. Izrael je oslobodio više od 1000 palestinskih zatvorenika koje je držao u zamjenu za izraelskog vojnika Gilada Shalita.

Ben Gvir je rekao da bi Izrael mogao 'sklopiti dogovor koji bi mogao prouzročiti katastrofu'.

09:59

IDF objavio snimke, tvrdi da pokazuju vojnu operaciju u izbjegličkom kampu

Izraelske obrambene snage objavile su snimke za koje tvrde da prikazuju trupe koje provode vojnu operaciju u izbjegličkom kampu Jabliya u Gazi.

Snimka prikazuje izraelske vojnike kako se tenkovima voze tim područjem, pucaju iz oružja i prolaze pokraj uništenih zgrade.

- Kao dio tekućih kopnenih operacija IDF-a u Pojasu Gaze, 162. divizija u suradnji s IAF-om, djelovala je u pripremi bojnog polja u području Jabaliya.

IDF je dodao i da je pokrenuo napade na 'terorističke mete' u kampu te da su pogodili tri tunela u kojima su se militanti skrivali.

09:55

IDF: Napadnuto oko 250 'terorističkih meta' Hamasa

Oko 250 Hamasovih 'terorističkih meta' je pogođeno u posljednja 24 sata, tvrde Izraelske obrambene snage.

U svojem najnovijem ažuriranju izraelska je vojska rekla da su pogodili desetke militanata, raketnih bacača i terorističke infrastrukture. Tijekom noći, raketna lansirna postaja koja je korištena za ispaljivanje raketa prema središnjem Izraelu pogođena je borbenim avionom.

IDF nije rekao gdje se nalazi ta lansirna postaja, no rekao je da je u blizini stambenog područja civilnog stanovništva.

Izrael opetovano tvrdi da Hamas koristi civilnu infrastrukturu za svoje vojne operacije, a ljude kao živi štit.

06:04

Članovi obitelji talaca frustrirani, svađali se s ministrom Ben-Gvirom

Tijekom sjednice odbora u izraelskom parlamentu u ponedjeljak je došlo do burne prepirke kada su se članovi obitelji nekih od talaca koje je oteo Hamas sukobili s ministrom nacionalne sigurnosti Itamarom Ben-Gvirom i drugim krajnje desničarskim članovima vlade.

Ben-Gvir, političar koja izaziva podjele u Izraelu i zagovara pripojenje palestinskog teritorija, promiče zakon kojim bi se teroristima izricala smrtna kazna.

Članovi obitelji talaca, držeći slike svojih najmilijih, dali su oduška svojim frustracijama. Jedan od njih, Gil Dickmann, čiji je rođak zatočen u Gazi, više puta je vikao: “Vratite ih kući!”

“Razgovarajte o živima, umjesto o mrtvima. Prestani pričati o ubijanju Arapa. Razgovarajte o spašavanju Židova. Ovo je tvoj posao!” vikala je Hen Avigdori, čija su žena i kći odvedene 7. listopada.

Već frustrirani očiglednim nedostatkom napretka u oslobađanju talaca, članovi obitelji optužili su Ben-Gvira da je dodatno ugrozio njihove najmilije ponovno stavljajući u središte pozornosti pitanje Palestinaca koji su u izraelskim zatvorima.

Članovi obitelji zabrinuti su da bi sugeriranje da bi Izrael mogao pogubiti palestinske zatvorenike moglo učiniti Hamas manje voljnim da oslobodi taoce ili povećati vjerojatnost njihovog maltretiranja u Gazi.

Almog Cohen, Ben-Gvirov kolega u stranci Židovske moći, uzvratio je paljbu na članove obitelji.

“Nemate monopol na bol. I mi smo pokopali više od 50 prijatelja", rekao je Cohen.

Kasnije se u Tel Avivu velika grupa drugih članova obitelji sastala s premijerom Benjaminom Netanyahuom i članovima ratnog kabineta u ministarstvu obrane.

Udi Goren, jedan od članova obitelji, rano je otišao jer je smatrao da nema novih informacija iz ratnog kabineta.

Rekao je da je bio vrlo razočaran kada je čuo da vlada oslobađanje talaca nije stavila kao prioritet, pa i iznad misije uništavanja Hamasa.

05:58

Hamas: Primirje bi trebalo potrajati nekoliko dana

Detalje o primirju trebao bi objaviti Katar, izvijestio je dužnosnik Hamasa Izzat el Reshiq.

“Očekivani sporazum će uključivati oslobađanje izraelskih žena i djece u zamjenu za oslobađanje palestinske djece i žena u okupacijskim zatvorima”, rekao je Izzat el Reshiq za Al Jazeeru.

Dužnosnik Hamasa rekao je za Al Jazeeru da su u tijeku razgovori za postizanje primirja koje bi trajalo "nekoliko dana" i uključivalo dogovore o ulasku pomoći u Gazu te zamjenu talaca.

Detalje primirja objavit će katarski dužnosnici, rekao je el Reshiq.

I američki predsjednik Joe Biden je na upit novinara tijekom svečanosti Dana zahvalnosti rekao da vjeruje da je dogovor o oslobađanju talaca blizu.

Hamas je uzeo oko 240 talaca tijekom svog napad na kibuce u Izraelu 7. listopada u kojem je ubijeno 1200 ljudi.

Priče o neizbježnom dogovoru o taocima vrte se danima. Reuters je prošlog tjedna izvijestio da su katarski posrednici tražili dogovor da Hamas i Izrael razmijene 50 talaca u zamjenu za trodnevni prekid vatre koji bi povećao isporuke hitne pomoći civilima u Gazi, citirajući dužnosnika upućenog u razgovore.

Izraelski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Michael Herzog rekao je u emisiji ABC-ja "This Week" u nedjelju da se nada sporazumu "u nadolazećim danima", dok je katarski premijer Sheikh Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani rekao da su preostale nedoumice "vrlo minorne".

I ranije se činilo da je sporazum blizu.

"Osjetljivi pregovori poput ovih mogu se raspasti u zadnji čas", rekao je zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jon Finer u NBC-jevom programu "Meet the Press" u nedjelju. "Ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno."

05:48

Hamas: Sve smo bliži dogovoru o primirju i oslobađanju talaca

Hamas je "blizu postizanja sporazuma o primirju" s Izraelom, rekao je vođa Hamasa Ismail Haniyeh u izjavi objavljenoj na Telegramu.

"Pokret je dostavio svoj odgovor braći u Kataru i posrednicima i blizu smo postizanja sporazuma o primirju", rekao je Haniyeh.

Haniyeh nije dao dodatne detalje o potencijalnom sporazumu.

Izjava Hamasa podudara se sa sličnim tvrdnjama iz Bijele kuće. Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je u ponedjeljak da se pregovarači "bliže dogovoru" o oslobađanju talaca koje drži Hamas - ali je odbio iznijeti detalje potencijalnog dogovora.

“Znam da su svi zainteresirani za broj talaca i tko će oni biti. Pregovaramo u stvarnom vremenu s obje strane. Dakle, mislim da je bolje da jednostavno ne nagađam o tome kako će taj bazen izgledati. Očito, mi smo usredotočeni na američke građane za koje znamo da ih drže kao taoce i želimo ih van, sve njih, svi bi sada trebali biti vani, rekao je Kirby.

Mirjana Špoljarić, predsjednica Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC), sastala se u ponedjeljak u Kataru s Ismailom Haniyehom, navodi se u priopćenju ICRC-a.

U priopćenju je istaknuto da ICRC nije uključen ni u kakve pregovore o oslobađanju talaca u Gazi, ali je "spreman olakšati svako buduće oslobađanje koje budu dogovorile sukobljene strane" - nešto što je učinio već dvaput.

"ICRC inzistira da se našim timovima dopusti posjet taocima kako bi se uvjerili da su dobro i dostavili lijekove, te da taoci mogu komunicirati sa svojim obiteljima", stoji u priopćenju. "ICRC ne može silom ući do mjesta gdje se drže taoci, niti im je poznata njihova lokacija", dodaje se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 07:34