NA UDARU NAPADA

JERUSALEM POST: 'IRAN POVLAČI DIO SNAGA IZ SIRIJE' Sve češći napadi izraelskih zračnih snaga izluđuj iransku miliciju

 
Ilustracija
 SANA / AFP

Iran smanjuje svoje snage i povlači se iz nekih vojnih baza u Siriji, izvijestio je Jerusalem Post. Prema izraelskim dnevnim novinama, visoki izraelski obrambeni dužnosnik rekao je da će Izrael pojačati svoj pritisak na Iran dok ne napusti Siriju. Prema navodima stranih medija Izrael je u posljednja četiri mjeseca učestalo napadao iranske trupe u Siriji.

Ranije u utorak, sirijska vojska je priopćila kako su izraelski ratni zrakoplovi izvršili napad čije su mete bili istraživački centar i vojna baza u sirijskoj provinciji Alep. Syrian Observatory for Human Rights, organizacija sa sjedištem u Ujedinjenoj Kraljevini koji nadzire građanski rat u Siriji putem mreže aktivista, priopćila je kako je eksplozija zahvatila skladište raketa i ranila sirijske vojnike i pripadnike iranske milicije u gradu Al-Safirah u Alepu.

Izrael će nastaviti s operacijama u Siriji sve dok je njezin neprijatelj, Iran, ne napusti, rekao je u utorak ministar obrane Naftali Bennett nakon napada, prenosi AFP. Izrael je od početka građanskog rata 2011. godine pokrenuo stotine napada u Siriji ciljajući na vladine trupe, iranske snage i borce iz libanonske militantne grupe Hezbollah.

Izrael rijetko donosi detalje svog djelovanja u Siriji, ali njihov stav je da je iranska podrška predsjedniku Sirije Bašaru al-Asadu prijetnja te će nastaviti s napadima.

Bennet je na državnoj televiziji Kan11 preuzeo odgovornost za najnoviji napad na Siriji, ali je rekao: ''Iran nema što raditi u Siriji...nećemo se zaustaviti prije nego što napuste Siriju”. Također je izjavio da Iran ''pokušava ojačati prisustvo na granici s Izraelom kako bi prijetio Tel Avivu, Jeruzalemu i Haifi”.

"Ovo je naš život o kojem govorimo, život naše djece i ako im dopustimo da se nastane u Siriji ... za godinu dana probudit ćemo se s 10 000 raketa, 20 000 raketa, što bi nas dovelo u opasnost. Za njih je to avantura. Oni su udaljeni 1.000 kilometara ... to je na neki način njihov Vijetnam", rekao je Bennett koji smatra da bi se Iran trebao više pobrinuti za rješavanje unutarnje krize oko koronavirusa i urušenog gospodarstva. Iran je nekada pomagao al-Asadu kako bi se borio protiv Islamske države, a sada je postao ''teret'', rekao je Bennett.

Njegovi navodi nisu novi i često su ga izražavali izraelski dužnosnici. Prema izraelskim procjenama Iran je odustao od ulaganja u Siriju. COVID-19 i dramatičan pad svjetskih cijena nafte prouzročili su krizu u Iranu iz kojeg će se teško izvući. Iran je u utorak objavio da je broj zaraza od koronavirusa dosegao 100.000, a ukupan broj smrtnih slučajeva je prešao 6.000. Iran se suočava s gospodarskim poteškoćama još od kada se Donald Trump povukao iz nuklearnog sporazuma i nametnuo sankcije Teheranu 2018. godine. Iranu može pomoći promjena američke politike i poraz američkog predsjednika Trumpa u studenome. Ali, izraelski premijer Benjamin Netanyahu, šef Mossada Yossi Cohen i drugi visoki dužnosnici su u stalnom kontaktu s čelnicima u Washingtonu. Među njima samim Trumpom i državnim tajnikom Mikeom Pompeom, koje uvjeravaju da SAD ne smije olakšati život Iranu.

Yoram Schweitzer iz izraelskog Instituta za istraživanje nacionalne sigurnosti rekao je za AFP da Izrael pokušava vršiti dodatni pritisak na svoje protivnike dok oni trpe posljedice od koronavirusa. To je i zapadna procjena jer je pandemija u Izraelu otvorila mogućnost manevriranja s podacima. Za razliku od prošlih napada, većinu nedavnih izraelskih akcija su mediji jedva registrirali jer su se u potpunosti usredotočili na koronavirus. Izrael je, pod vodstvom ministra obrane Naftalija Bennetta, pojačao svoju aktivnost, koja je urodila plodom nakon što je izbila epidemija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 08:37