SUKOBI NE JENJAVAJU

Jesen u Afganistanu bila je krvava usprkos mirovnim pregovorima, nestale su tisuće civila

Misija UNAMA 2020. zabilježila je najkrvaviji studeni za civile otkad bilježi podatke, pokazuje godišnje izvješće objavljeno u utorak
 HOSHANG HASHIMI/AFP

Usprkos mirovnim pregovorima koji su u tijeku u Afganistanu, u toj državi krajem godine eskaliralo je nasilje, pokazalo je izvješće tamošnje misije Ujedinjenih naroda. 

Misija UNAMA 2020. zabilježila je najkrvaviji studeni za civile otkad bilježi podatke, pokazuje godišnje izvješće objavljeno u utorak. 

- Godina 2020. mogla je biti godina mira u Afganistanu. Umjesto toga, tisuće afganistanskih civila nestalo je zbog sukoba - rekla je Deborah Lyons, posebna predstavnica glavnog tajništva UN-a za Afganistan, a prenosi agencija dpa. 

Na razini cijele godine broj civilnih žrtava 2020. pao je u odnosu na prethodnu godinu. UNAMA je 2020. zabilježila ukupno 3035 poginulih civila i 5785 ozlijeđenih, što predstavlja pad od 15 posto u odnosu na 2019. godinu. 

Misija UN-a prvi put zabilježila je nasilniji četvrti kvartal u odnosu na treći. Zaraćene strane proteklih godina manje bi se sukobljavale tijekom hladnijih mjeseci. 

U Afganistanu se talibani bore protiv vlade u Kabulu koja ima podršku zapada. Nekoliko godina u državi je prisutna i Islamska država (IS). Talibani su vladali Afganistanom od 1996. do 2001. godine, kad su zbačeni američki predvođenom intervencijom poslije terorističkih napada Al Kaide 11. rujna. Danas opet kontroliraju velike dijelove države. 

SAD je početkom 2020. potpisao dogovor s talibanima o postepenom povlačenju američkih snaga iz države. Militantna skupina je u zamjenu pristala otvoriti mirovne pregovore s afganistanskom vladom. 

Kritičari optužuju talibane da krše druge dijelove sporazuma. NATO države stoga žele nastaviti misiju u Afganistanu do daljnjega, piše dpa.

Podaci UNAMA-e pokazuju da je najkrvaviji mjesec prošle godine bio listopad, samo nekoliko tjedana nakon početka pregovora dviju strana u katarskoj prijestolnici Dohi koji sporo napreduju. Stručnjaci smatraju kako islamisti koriste svoju vojnu snagu kako bi stvarali pritisak za pregovaračkim stolom. 

UN manji broj civilnih žrtava pripisuje manjem broju većih napada. Talibani su se od sporazuma sa SAD-om suzdržali od većih napada u gradskim središtima. Kritičari tvrde kako su preuzeli novu strategiju ciljanih napada kojima eliminiraju svoje protivnike, piše dpa. 

Prema izvještaju UNAMA-e, protuvladine skupine odgovorne su za 62, a afganistanska vojska za 22 posto civilnih stradanja. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. ožujak 2021 12:22