RAZOTKRIVEN MOTIV

JESTE LI IKADA ČULI ZA 'INCELSE'? Do jučer za nju nitko nije znao, ali nakon masakra u Torontu sve je jasnije da se radi o iznimno opasnoj skupini!

 
Alek Minassian (u krugu)
 REUTERS

Nešto prije izlaska na ulice Toronta i ubojstva deset osoba u koje se ni s čim izazvan zaletio kombijem, Alek Minassian (25) objavio je poruku na društvenoj mreži Facebook. Neupućenoj osobi iz sadržaja ne bi bilo jasno o čemu Minassian govori.

- Pobuna Incela je počela! Svaki Chad i Stacy bit će zbačeni! Svi pozdravite vrhunskog kavalira Elliota Rodgera! - napisao je Minassian sjedajući u svoj kombi, paleći motor i zaletavajući se pretežno u prolaznice.

Izbor žrtava prema svemu sudeći nije bilo slučajan. Malo koji Kanađanin se sjećao Elliota Rodgera, a malo ih je znalo tko su “Incelsi”. Iako tvrde da nisu s njim povezani, Minassian je evidentno pripadao toj ženomrzačkoj subkulturi. “Incel” je akronim od “involuntary celibate”, odnosno “celibat protiv vlastite volje”, što je zajednica kojoj se priključuju seksualno frustrirani muškarci koji mrze žene.

Muška ideologija

U vokabularu “Incelsa” Chad je oznaka za seksualno aktivnog muškarca, a Stacy je seksualno privlačna žena. Zajednica je razvila ideologiju u čijem je središtu vjerovanje da je suvremeni svijet nepravedan prema manje privlačnim i neuobičajenim muškarcima. U zajednici se javlja mržnja i prema drugim muškarcima jer “dok neki imaju brojne seksualne partnerice, drugi nemaju niti jednu”. Žene pritom biraju na “seksualnom tržištu”.

Incelsi osuđuju žene jer im uskraćuju pravo na seksualni odnos. New York Times prenosi stav neprofitne organizacije Southern Poverty Law Center, koja se bavi praćenjem zločina iz mržnje. Oni navode da je riječ o relativno novom obliku muške suprematističke ideologije koji je izrastao iz tečajeva o umjetnosti pronalaženja partnerica u kojem je manipulacija u prvom planu zavođenja žene. Međutim, Incelsi smatraju da se na taj način žene suviše humanizira. Najekstremniji pripadnici zajednice propagiraju silovanje i druge oblike nasilja nad ženama. Svi članovi slažu se da je uskraćivanje seksa muškarcima nepravedno.

Feminističko društvo

Pobuna Incelsa o kojoj Minassian govori ponekad se spominje kao “ustanak beta-mužjaka” koji žele zbaciti “ugnjetavačko feminističko društvo”. Incelsi su se do studenoga prošle godine okupljali na jednom od foruma na Redditu, popularnoj online zajednici za rasprave. Tamo i dalje objavljuju svoje stavove, iako ih je Reddit u studenome zabranio zbog širenja mržnje. Zajednica je na toj internetskoj platformi okupljala 40.000 članova, no nije sigurno koliko je među njima aktivnih korisnika, a koliko jednokratnih znatiželjnika. Zbog pritiska na mainstream portalima Incelsi su bili primorani prebaciti se na sumnjivija internetska mjesta poput 4chana gdje se pod zaštitom anonimnosti često objavljuju uznemirujući sadržaji.

Ubojica se u poruci na Facebooku prije početka divljanja vozilom nazvao vojnikom Minassianom te se “javio na dužnost naredniku 4chanu”. Kanadska vojska objavila je da se Minassian prije osam mjeseci prijavio u vojsku, no odustao je nakon 16 dana početne obuke.

Elliot Rodger, kojega je Minassian pozdravio u posljednjoj poruci, presudio je sam sebi nakon što je, objavivši svoj manifest, sjeo u automobil i pucao po prolaznicama ubivši 6 ljudi 2014. godine u Kaliforniji. Rodger je prije toga usmrtio svoju trojicu cimera. Kako piše New York Times, taj 22-godišnji neželjeni djevac u “incelskim krugovima” bio je smatran junakom, svecem i bratom.

Dan prije svoga krvavog pohoda po kalifornijskom gradiću Rodger je na internet učitao videosnimku s naslovom “Osveta Elliota Rodgera” u kojoj priznaje da “ima 22 godine, a nikada se nije niti poljubio” te se zaklinje “na kažnjavanje svih žena zbog toga”. Elliotu Rodgeru u kasnijim je analizama prišivana etiketa narcisoidne ličnosti. Rodger je imao i rasističke ispade. Napadao je međurasne brakove, iako je bio dijete Britanca i Malajke.

Bez reakcije

Kako upozorava Guardian, priroda društvenih mreža ostavlja prostor za pitanja o autentičnosti poruke. Moderatori na njihovim stranicama tvrde da nikada nije bio njihov član.

Još nisu objavljena imena svih žrtava u Torontu. No policija je izjavila da su većina žrtava žene u dobi od 20 do 80 godina.

Minassian se u utorak obrijane glave pojavio na sudu gdje je izneseno za što ga se tereti. Bez ikakve reakcije, s rukama iza leđa, slušao je suca i mirno napustio sudnicu. U trenutku uhićenja policiji je vikao: “Ubijte me”. Oni koji su ga poznavali, tvrde kako nisu očekivali da će biti nasilan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:25