UPITNA KVALITETA

‘Jeste li ikada probali takozvane organske španjolske rajčice? Nejestive su...‘

Španjolski premijer Pedro Sánchez pozvao Ségolène Royal da dođe u Španjolsku probati pravu rajčicu

Ilustracija

 Nicolas Guyonnet/Hans Lucas Via Afp

Ne stišavaju se strasti u Španjolskoj nakon izjave negdašnje kandidatkinje na predsjedničkim izborima u Francuskoj Ségolène Royal o, najblaže rečeno, upitnoj kvaliteti rajčice koje na francusko tržište stižu iz susjedne države.

- Jeste li ikada probali takozvane organske španjolske rajčice? Nejestive su, španjolsko organsko je lažno organsko - izjavila je Ségolène Royal u nedavnom televizijskom istupu, izrazivši uvjerenje da španjolsko voće i povrće ne zadovoljava francuske standarde i ne bi se, kazala je, smjelo nalaziti na policama supermarketa. Francuski mediji, prenoseći izjavu Royal, podsjetili su da su se slične ocjene o španjolskim rajčicama mogle čuti na prosvjedima francuskih farmera.

image

Bivša kandidatkinja socijalista za predsjednicu Francuske Segolene Royal

Magali Cohen/Hans Lucas Via Afp

Na tu izjavu ugledne članice Socijalističke stranke Francuske, koja je u više vlada obnašala ministarske dužnosti, pokrivajući i resor ekologije, odmah su reagirali španjolski farmeri, nazvavši izjavu besramnom, a ubrzo se oglasio i španjolski premijer Pedro Sánchez.

- Ségolène Royal još nije imala sreće probati španjolske rajčice. Vidjet će i okusiti da je španjolska rajčica nenadmašna - poručio je Sánchez, pozvavši Royal u Španjolsku kako bi iskušala prave rajčice. Sanchez je otišao korak dalje i nazvao francuskog predsjednika Emanuela Macrona te ga zamolio da zaustavi negativnu kampanju protiv španjolskog voća i povrća u Francuskoj. U prvom valu komentara na istup francuske političarke jedan od lidera udruge španjolskih farmera Bartolo Ramirez izrazio je sumnju, kako je rekao, "u ispravnost nepca Ségolène Royal".

- Za razliku od Francuske, mi imamo sunca tijekom cijele godine i zato naše rajčice, osim što zadovoljavaju sve stroge propise, imaju okus kakav imaju. Najbolji! - zagrmio je Ramirez.

Budući da se Ségolène Royal nije referirala na izjave španjolskih dužnosnika i farmera, a Macron nije demantirao da ga je Sanchez zamolio za pomoć u podršci španjolskim rajčicama u Francuskoj, činilo se da je lopta spuštena na zemlju. No, francuska političarka ponovo se našla na tapetu tijekom nedjeljnih prosvjeda španjolskih farmera.

- Zbunjuju me pravila Zajedničke poljoprivredne politike koja vrijede za sve članice Europske unije. I mi bismo se mogli žaliti na francuski sir ili francusko mlijeko. Ali, iskreno, to je apsurdno - poručio je jedan od prosvjednika Ricard Huguet, proizvođač organskog voća i povrća u blizini Barcelone. Mediji u obje države nastalu polemiku nazivaju "ratom rajčica", a komentatori si daju oduška.

image

Španjolski premijer Pedro Sanchez (desno na slici s irskim kolegom Leom Varadkarom) skočio je u obranu tamošnjih proizvođača rajčice nakon objeda Segolene Royal

Thomas Coex/Afp

"Tko nije imao zadovoljstvo kušati andaluzijski gazpacho negdje na obalama Guadalquivira, tko tijekom madridskog doručka nije zagrizaopan con tomate ili u Murciji, gradu tenisača Carlosa Alcaraza, okusio salatu od rajčice, češnjaka, octa, paprike, maslinova ulja i majčine dušice, ne može razumjeti oluju koju je izazvala Ségolène Royal u Cervantesovoj zemlji", piše portal Le Point i dodaje da je bivša kandidatkinja na predsjedničkim izborima u Francuskoj "zapalila barut između Pariza i Madrida". U medijskim prilozima na ovu temu naglašava se da je Španjolska šesti najveći proizvođač rajčica na svijetu.

Britanski mediji, komentirajući spor Pariza i Madrida, primjećuju da se "rat rajčica" vodi u vrijeme velikih farmerskih prosvjeda diljem Europe.

Francuski farmeri, podsjeća BBC, optužili su španjolske proizvođače da im podrivaju cijene ne poštujući u potpunosti pravila EU, a španjolski poljoprivredni sektor, primjećuje ugledni britanski medij, zauzvrat upućuje slične kritike zemljama izvan Europske unije, primjerice svojem južnom susjedu Maroku, za koji tvrdi da ne podliježe istim ekološkim i sanitarnim propisima kojima podliježu europski proizvođači, zbog čega može prodavati jeftinije proizvode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:46