CENTRI ZA OPORAVAK

JESU LI AMERIKANCI PRONAŠLI NAČIN KAKO USPORITI ŠIRENJE KORONAVIRUSA U DOMOVIMA ZA STARIJE? Novom metodom žele izbjeći izbijanje novih žarišta zaraze

 
 Justin Heiman/Getty Images / AFP

Nekoliko je američkih saveznih država možda pronašlo način za usporavanje širenja koronavirusa u domovima za starije i nemoćne tako što je neke od njih pretvorila u "centre za oporavak" u koje je većinom smjestila štićenike koji su pušteni iz bolnice, a koji su ili još uvijek zarazni ili narušenog imuniteta, piše Associated Press.

Kritičari ove metode brinu da bi se starijim osobama krhkijeg zdravlja tijekom transporta moglo nauditi kako bi se napravilo prostora u prenamijenjenim domovima za starije. No neki stručnjaci za javno zdravstvo u ovome vide potencijal za borbu protiv zaraze i oslobađanje kreveta u bolnicama, a i mnogi članovi obitelji pozdravljaju ovu metodu.

Debra Ellis još nije prelomila hoće li svoju 87-godišnju suprugu dovesti kući ako u domu u kojem boravi njezina supruga izbije zaraza. Savezna država Connecticut tri je doma već pripremila za pacijente koji se oporavljaju od Covida-19, a za tu svrhu planiraju odvojiti još šest. "Grozno je to, ta napetost jer djeluje kao da su na streljani", rekla je Ellis.

Premda domovi za starije štićenika koji oboli od neke zarazne bolesti uvijek izoliraju, zagovornici izoliranja cijele jedne ustanove i popunjavanje iste vide kao nužnost budući da se koronavirus jako lako širi. "Ne možete ga zaustaviti. Kad jednom uđe, onda će proći kroz cijelu ustanovu", rekla je Charlene Harrington, profesorica emeritus sestrinstva na Sveučilištu Kalifornije u San Franciscu. "Zato želimo uspostaviti ustanove posvećene Covidu i da bolnice testiraju pacijente. Ako imaju virus, onda ih mogu poslati u specijalnu ustanovu", dodala je Harrington i rekla da bi voljela da Kalifornija uspostavi takve specijalizirane ustanove.

Ova je ideja uvedena u nekim saveznim državama, no nigdje kao u Connecticutu, čiji dužnosnici kažu da im je ta metoda brige za pacijente koji su otpušteni iz bolnica pomogla da oslobode krevete u bolnicama. U petak su objavili da su u prilagođene domove smjestili oko 100 pacijenata, ali i da je prerano da bi se vidjelo je li ova metoda urodila plodom, odnosno je li širenje zaraze usporeno. Plan je da pacijenti otpušteni iz bolnica u domovima borave dok ne dobiju dostatni broj uzastopnih negativnih testova na koronavirus.

Connecticut kaže da će se otvaranjem devet prenamijenjenih domova osloboditi 800 kreveta u bolnicama. Dugoročno gledano, ta savezna država želi imati specijalizirane domove s kapacitetom za 1.175 pacijenata. Većina osoba koja se zarazi koronavirusom iskusi lakši oblik simptoma i brzo se oporavi. Drugi pacijenti, posebice stariji kronični bolesnici, iskuse teži oblik bolesti koji može dovesti i do upale pluća te na koncu i do smrti.

Više od 10 tisuća smrtnih slučajeva od koronavirusa u SAD-u povezuju se sa zarazama u domovima za starije i nemoćne te drugim ustanovama za dugotrajnu bolničku njegu. Od 1.700 osoba smrtnih slučajeva koliko ih je zabilježeno u Connecticutu, 43 posto otpada na štićenike domova za starije. Od 215 domova u državi, 135 je imalo najmanje jedan slučaj zaraze.

Ovu metodu neki drže riskantnom jer uključuje transportiranje osoba koje su krhkog fizičkog i mentalnog zdravlja. "Znamo da se starije osobe često zbune, neovisno čak o tome pate li od demencije", rekla je Lisa Warzecha, čije 89-godišnja baka živi u domu koji još nije imao slučaj zaraze. "A ako su bolesni, onda će pogotovo biti zbunjeni i uplašeni. Najednom će se probuditi i vidjeti da su prikopčani na strojeve te okruženi sestrama i liječnicima."

I dok Warzecha vidi benefit ovog načina suzbijanja širenja zaraze, Brent Colley, izabrani dužnosnik Grada Sharona, ne želi da se provodi spomenuta metoda suzbijanja zaraze. "Transport štićenika iz ustanove u kojoj žive riskantan je potez kojim se remeti njihovo liječenje, a moguće je da će se te osobe zbuniti te da će pasti u depresiju", rekao je.

Tvrtka Athena Health Care Systems, vlasnica doma Sharon Health Care Center, rekla je da će se svaki transfer raditi samo ako štićenik na njega pristane te da će se svi štićenici kasnije vratiti u domove u kojima inače borave.

Kako bi se potaknula implementacija ovog sustava, Connecticut je odobrio paket financijske pomoći za domove i njihovo osoblje.

Slične su poteze povukli domovi u gradu Salt Lake Cityju u saveznoj državi Utah te Worcesteru u Massachusettsu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:35