‘SLOŽENI‘ PREGOVORI

Jesu li britansko-iranski državljani doista pušteni iz Irana jer je London isplatio pola milijarde duga Teheranu?

Radi se o dugu za tenkove Chieftain koje je Iran trebao dobiti prije Islamske revolucije u Iranu 1978.-1979.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe

 AFP

Britansko-iranski državljani Nazanin Zaghari-Ratcliffe i Anousheh Ashouri napustili su Iran i trebali bi kasno navečer zrakoplovom doputovati za Veliku Britaniju nakon višegodišnjeg zatočeništva u Iranu. Na slobodu je pušten i britansko-iranski državljanin Morad Tahbaz Freed.

Do oslobađanja humanitarne djelatnice s britanskim i iranskim državljanstvom Nazanin Zaghari-Ratcliffe i poslovnjaka Ashourija došlo je nakon intenzivnih višemjesečnih pregovora između britanske ministrice vanjskih poslova Liz Truss i njezinog iranskog kolege, piše BBC. Truss je objavila da je London otplatio dug Teheranu od 468 milijuna eura 'paralelno' s oslobađanjem zatvorenika.

image

Richard Ratcliffe i Gabriella

Justin Tallis/AFP

Zastupnike parlamenta Truss je izvijestila da je nakon 'vrlo složenih' pregovora britanska vlada pronašla način za isplatu 468 milijuna eura duga te da je uplata u skladu s postojećim sankcijama. Poručila je da će uvjeti isplate ostati povjerljivi, ali je istaknula da Iran može koristiti sredstva samo u humanitarne svrhe.

Iako britanska i iranska vlada tvrde da nema poveznice između duga i slučaja Zaghari-Ratcliffe, iranski državni mediji prošle godine su se prenijeli izjavu neimenovanih iranskih dužnosnika koji su rekli da će ona biti oslobođena čim se otplati dug.

Radi se o dugu za tenkove Chieftain koje je Iran trebao dobiti prije Islamske revolucije u Iranu 1978.-1979.

Ugovor o nabavi tenkova potpisali su Velika Britanija i režim Šaha Reze Pahlavija još 1971. godine. Prema uvjetima ugovora, Velika Britanija bila je dužna isporučiti Iranu 1750 tenkova i drugih vozila. Iran je unaprijed platio ugovorenu narudžbu. Velika Britanija nije u potpunosti ispunila ugovor zbog Islamske revolucije, nakon čega je London odbio ispuniti obvezujuće uvjete ugovora.

image

Nazanin Zaghari-Ratcliffe s kćerkicom prije pet godina

AFP

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian je rekao da su Zaghari-Ratcliffe i Ashouri pušteni iz humanitarnih razloga te da bi bilo pogrešno povezivati isplatu duga s njihovim oslobađanjem.

Dopisnik BBC-a James Landale u svojoj je analizi ustvrdio da je do oslobađanja humanitarne djelatnice dogodilo baš sada iz jednostavnog razloga što su odnosi Londona i Teherana bolji nego ikad. Podsjetimo je da su britanski diplomati nekoliko puta posjetili Teheran u proteklih godinu dana kako bi postigli novi dogovor o oslobađanju zatvorenika nakon što je prošlogodišnji doživio fijasko.

Zaghari-Ratcliffe, projekt menadžerica u Zakladi Thomson Reuters, uhićena je na aerodromu u Teheranu u travnju 2016. i poslije optužena za zavjeru s ciljem svrgavanja vjerskog establišmenta.

Zaghari-Ratcliffe je veći dio kazne odslužila u zatvoru Evin, a s izbijanjem pandemije koronavirusa je puštena u kućni pritvor u roditeljskoj kući u Teheranu.

image

Richard Ratcliffe

Justin Tallis/AFP

U Velikoj Britaniji Nazanin Zaghari-Ratcliffe ponovno će vidjeti svoju obitelj, supruga Richarda Ratcliffea i kćerkicu Gabriellu (7). On je pozdravio oslobađanje svoje supruge 'nakon pet dugih godina' rekavši da će njegovu obitelj sada čeka 'proces oporavka'.

- Ne možete vratiti vrijeme koje je prošlo, to je činjenica, ali živimo u budućnosti, a ne u prošlosti. Živjet ćemo dan po dan, rekao je.

Ispričao je kako će se na nekoliko dana povući iz javnosti kako bi se njegova supruga oporavila. Ispričao je kako njegova supruga najprije želi otići doma, sjesti na sofu, napraviti si čaj i uživati s obitelji.

Britanska zastupnica Tulip Siddiq, koja se angažirala na oslobađanju Nazanin Zaghari-Ratcliffe, zahvalila je svima koji su naporno i dugotrajno radili na oslobađanju humanitarke. Posebno je zahvalila njezinom suprugu jer je 'visoko podignuo ljestvicu' kao suprug u sklopu napora da osigurala slobodu za Nazanin.

Objavila je fotografiju oslobođene humanitarke iz zrakoplova na kojoj Nazanin Zaghari-Ratcliffe izgleda sretno i opušteno.

Anousheh Ashouri uhićen je 2017. zbog navodne špijunaže, što je on odlučno odbacio. Njegova supruga Sherry Izadi, koja ga očekuje u Londonu, rekla je za BBC da se njezin suprug raduje povratku normalnom životu.

- Želi izgrliti svoju obitelj i popiti prvo pivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:16