NAPETI ODNOSI

JESU LI DVIJE NUKLEARNE SILE NA KORAK DO RATA? 'Ovaj incident može potaknuti sukob velikih razmjera koji će gurnuti regiju u tešku krizu!'

 
 Amit Dave / REUTERS

Indija je u utorak objavila da je malo poslije ponoći u utorak izvela "preventivni zrakoplovni napad" na pakistanskom teritoriju i ubila "velik broj" pripadnika islamističke skupine, a Islamabad upozorava na "povredu" granice u spornom dijelu Kašmira.

Incident se dogodio u trenutku kada su veoma napeti odnosi između dvaju susjeda nakon bombaškog napada u indijskom dijelu Kašmira u kojemu je 14. veljače poginulo najmanje 40 pripadnika indijskih paravojnih snaga i za koji je odgovornost preuzela pobunjena islamistička skupina Jaish-e-Mohammed (JeM) bazirana u Pakistanu.

Strahuje se od eskalacije sukoba između dvaju suparničkih susjednih zemalja koje posjeduju atomsko oružje i koje su već više puta ratovale, napose zbog Kašmira.

"U prvim satima nakon ponoći Indija je bombardirala najveći kamp Jaish-e-Mohammeda za uvježbavanje u Balakotu", rekao je Vijay Gokhale, visoki dužnosnik indijske diplomacije, na tiskovnoj konferenciji.

"U ovoj operaciji uklonjen je velik broj terorista, instruktora, zapovjednika i džihadista Jaish-e-Mohammeda koji su se uvježbavali za bombaške napade", dodao je Gokhale.

Indijske vlasti tvrde da JeM, jedna od najaktivnijih oružanih skupina koje djeluju protiv New Delhija u separatističkoj pobuni u Kašmiru, priprema nove bombaške napade u Indiji.

"S obzirom na neposrednu opasnost, preventivni napad je bio bezuvjetno nužan", istaknuo je Gokhale, dodajući da je kamp bio u šumi na vrhu brijega, podalje od civilnog stanovništva.

Pakistan je nešto ranije u utorak objavio da je uspješno odgovorio na kratak ulazak indijskih zračnih snaga iznad Kašmira.

Indija je "povrijedila kontrolnu crtu (koja je prihvaćena kao granica između dviju zemalja u Kašmiru), rekao je glasnogovornik pakistanske vojske, general Asif Ghafoor na Twitteru. "Pakistansko zrakoplovstvo se odmah mobiliziralo. Indijski zrakoplovi su se vratili", rekao je.

Indijski zrakoplovi su ušli "četiri do šest km duboko u teritorij", dodao je u drugoj objavi na Twitteru.

"Vidjevši primjeren i djelotvoran odgovor pakistanskog zrakoplovstva brzo su ispustili 'teret' koji je pao blizu Balakota i udaljili se. Nije bilo žrtava ni štete", rekao je.

Pakistanski vojni analitičar Hasan Askari ocijenio je da je "inicijativa koju je Indija izvela kako bi zadovoljila svoju javnost opasna".

"Ako se takve akcije nastave, mogu potaknuti sukob velikih razmjera koji će gurnuti regiju u tešku krizu", dodao je, odgovarajući na pitanje AFP-a.

Indija odavno optužuje Pakistan da potajno podupire upade islamističkih boraca i naoružanih pobunjenika u indijski Kašmir, što Islamabad niječe.

Američki predsjednik Donald Trump nazvao je u petak eskalaciju napetosti između dviju zemalja "veoma opasnom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 19:01