MISTERIJ PADA ILJUŠINA

Jesu li zarobljenici bili tek živi štit!? Ukrajina: Dajte nam dokaze, recite gdje su naši ljudi!

Rusija optužuje Ukrajinu za rušenje zrakoplova te ubojstvo svih putnika i članova posade, ukupno 74 osobe

Pad Iljušina-76

 Screenshot/X

Nakon što se u srijedu u ruskoj Belgorodskoj oblasti na granici s Ukrajinom srušio ruski transportni zrakoplov Iljušin-76, Rusija je izvijestila kako vjeruje da je Ukrajina oborila avion koji je prevozio ukrajinske ratne zarobljenike zbog razmjene. Ukrajina takve navode nije potvrdila niti demantirala.

Iljušin-76 srušen je u blizini Jablanova, točnije, spomenuto selo od mjesta nesreće udaljeno je kojih pet do šest kilometara. Danas u selo, osim samih stanovnika, nitko ne može ući, no potvrđeno je da su pronađene obje crne kutije, prenosi HRT.

- Vidjeli smo crveni duguljasti leteći objekt, čuli eksploziju i vidjeli crveni bljesak, i to je to - izjavio je Aleksandar Gerasimenko iz Jablanova.

- Bile su dvije eksplozije. Druga je bila jača. Svi smo istrčali van. Zrakoplov se srušio daleko od sela - dodala je Marina Mezentseva.

Rusija optužuje Ukrajinu za rušenje zrakoplova te ubojstvo svih putnika i članova posade, ukupno 74 osobe. Tvrde da su na vrijeme upozorili Ukrajince o ulasku zrakoplova s ratnim zarobljenicima u belgorodski zračni prostor te da su ruski radari zabilježili lansiranje dviju ukrajinskih raketa iz Lipice, pograničnog sela nedaleko od Harkiva.

- Dobili su potpune informacije i glavna obavještajna uprava oružanih snaga ukrajinske vojske potvrdila je njihov primitak. Savršeno dobro znate što se zatim dogodilo. Krv njihovih vojnika i časnika na rukama je kijevskog režima - rekao je Andrej Kartapolov, predsjednik Odbora za obranu državne Dume.

Ukrajina nije ni potvrdila ni demantirala ruske optužbe o obaranju zrakoplova Iljušin-76.

- Jučer su obje strane aktivno upotrebljavale bespilotne letjelice u spornom prostoru. Ukrajina izviđačke dronove, a Rusija dronove kamikaze. Prema našim podacima, nema informacija da je Ukrajina pogodila zrakoplov - izjavio je Andrij Jusov, glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe.

No ostaje otvoreno pitanje što je zapravo bilo u zrakoplovu. Jesu li ukrajinski zarobljenici, ako su bili u njemu, iskorišteni kao živi štit za transport streljiva i oružja za sustave S-300?

- Da su Rusi imali bilo kakvu fotografiju ili snimku, mogli su pokazati gdje su naši ratni zarobljenici. Već bi to učinili. Ne vidimo nikakve naznake da je u zrakoplovu bilo toliko ljudi. Tražimo međunarodnu istragu. Danas ću poslati pisma UN-u, Međunarodnom Crvenom križu - ustvrdio je Dmitro Lubinets, ukrajinski ombudsman, prenosi HRT.

Ukrajina i Rusija više su puta razmijenile zarobljenike prema dogovorenom protokolu. Posljednji put to se dogodilo početkom ovoga mjeseca. U Vijeću sigurnosti UN-a uskoro bi trebala početi zatvorena sjednica o rušenju ruskog Iljušina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 11:10