HLADAN TUŠ

‘Jevgenij, čestitam na zastavi u Bahmutu. Ali znaš li što, Jevgenij? Sad ste okruženi!‘

Umirovljeni američki general tvrdi da će se borci grupe Wagner suočiti s katastrofom u Bahmutu idućeg tjedna

Wagnerova zastava u razorenom Bahmutu

 Profimedia/

Grupa Wagner, privatna vojska zloglasnih plaćenika koju je osnovao Jevgenij Prigožin, suočit će se s "katastrofom" u Ukrajini idući tjedan jer su njihove snage okružene ukrajinskim borcima u Bahmutu, ustvrdio je u nedjelju umirovljeni general američke vojske Mark Hertling.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je svoju "specijalnu vojnu operaciju" na Ukrajinu u veljači prošle godine s ciljem brze pobjede. No, nakon više od godinu dana borbi, borbe su i dalje koncentrirane u najistočnijim regijama zemlje jer ruske snage muku muče s brojnim problemima, uključujući i nedostatak motiviranih vojnika, piše magazin Newsweek.

Pritom je bitka za Bahmut, u regiji Doneck, dominirala dinamikom rata posljednjih mjeseci.

‘Čestitam, ali...‘

Borci grupe Wagner borili su se uz ruske regularne snage u Bahmutu u nadi da će Putinu donijeti simboličnu pobjedu nakon mjeseci stagnacije na bojišta. Ranije se smatralo da ova paravojna organizacija mijenja situaciju na bojištu u korist Kremlja, no mjeseci intenzivnih, izrazito krvavih borbi za Bahmut izrodili su nejasan rezultat i za Moskvu i za Kijev.

Prigožin je u subotu proglasio pobjedu u Bahmutu, objavivši na Telegramu da su njegove postrojbe preuzele punu kontrolu nad gradom. Ipak, Ukrajina je odbacila tu tvrdnju, inzistirajući na tome da se u gradu vode teške borbe i da njihove snage još uvijek kontroliraju njegove ključne aspekte.

Ukrajina je u nedjelju objavila najnovije informacije o Bahmutu, a Oleksandar Sirski, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, rekao je da se ukrajinske snage približavaju "ciljanom okruženju" grada.

U međuvremenu je Mark Hertling, koji je služio kao zapovjednik kopnene vojske Sjedinjenih Država u Europi i u Sedmoj armiji američkih oružanih snaga, odgovorio na najnovije ukrajinsko izvješće od nedjelje poslijepodne upozorenjem za Prigožina.

"Kao što su mnogi od nas više puta rekli, Prigožin nije profesionalni vojnik, a to nisu ni njegovi borci", napisao je Hertling na Twitteru. "Čestitam, Jevgenij, postavio si zastavu Wagnera u središte grada. I... okružen si", dodao je.

‘Katastrofa idućeg tjedna‘

Navodi i da nedavni razvoj događaja dolazi nakon pet mjeseci "katastrofe" za Prigožinove snage te vjeruje da će se to nastaviti tijekom idućeg tjedna, dok će se Ukrajina i Wagner nastaviti boriti za kontrolu nad Bahmutom.

Ovaj grad na kraju je postao jedno od najintenzivnijih bojišta u rusko-ukrajinskom ratu, a SAD su ranije ovog mjeseca procijenile da je 20.000 ruskih vojnika ubijeno u gradu u razdoblju od pet mjeseci.

Think tank Institut za proučavanje rata (ISW) iz Washingtona u svom izvješću u nedjelju navodi da dijelovi Bahmuta koje kontrolira skupina Wagner "nisu taktički ili operativno značajni", dodajući da njihovi analitičari nisu vidjeli geolocirane snimke koje potvrđuju tvrdnje o pobjedi boraca Wagnera.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izvijestio je medije o Bahmutu u subotu navečer. Rekao je da su ruske i snage grupe Wagner "uništile sve" u gradu, ali nije potvrdio je li Rusija preuzela kontrolu nad gradom u Donecku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:19