‘ELITE MODELS‘

Jeza iza blještavila manekenskog svijeta: Prodavali su nas bogatašima. Bila je to javna tajna...

Imali su katalog lijepih žena. Izbacivale su se cifre od 35 do 50.000 dolara, a bogati je Saudijac samo birao
Linda Evangelista
 Martine Franck/Magnum Photos/Profimedia

Elite Models najveća je agencija za modele u najsjajnijim danima te industrije, osamdesetih i devedesetih, a on je bio njezin šef. Dva tjedna nakon što je francusko tužiteljstvo objavilo da istražuje četiri slučaja silovanja i zloupotrebe maloljetnica, britanski Guardian donio je eksplozivan tekst u kojem ga za silovanje optužuje osam nekadašnjih modela. Gerald Marie zloupotrebljavao je svoju moć u modnom svijetu, mamio djevojke u Pariz, silovao ih i podvodio svjetskom jet setu.

Od osam žena koje ga optužuju, četiri su sada prvi put odlučile javno istupiti. Poput Weinsteina, i u slučaju Geralda Marieja bila je riječ o javnoj tajni. Praktično su svi sve znali, i šutjeli. Optužbe se odnose na period između 1980. i 1989. Tih je godina Elite Models među zvijezde lansirala Naomi Campbell, Claudiju Schiffer, Cindy Crawford i Lindu Evangelistu. Linda je menadžerova bivša supruga: izašla je u javnost ovih dana ističući da nije znala za djela za koja ga optužuju, ali da, s obzirom na sve, vjeruje da sve te žene govore istinu.

Francusko tužiteljstvo vodilo je istragu protiv modnog agenta Jean-Luca Brunela, pod sumnjom da je podvodio maloljetnice multimilijarderu Jeffreyju Epsteinu, koji je nakon pokretanja istrage u sumnjivim okolnosti izveo samoubojstvo u zatvoru. Neće biti suđenja, stvar je otišla u zastaru.

Seks i droga

Gerald Marie (70) početkom osamdesetih radio je za agenciju Paris Planning. Spojila se 1986. s Elite Model Managementom, a Gerard Marie postao je njezin europski šef. Američki ogranak sa sjedištem u New Yorku vodio je osnivač Elitea John Casablancas: stvorili su karijere Naomi Campbell, Cindy Crawford, Helene Christensen i drugih supermodela. Napustio je 2012. Elite Models, danas vodi parišku agenciju Oui Management.

image
Linda Evangelista
Martine Franck/Magnum Photos/Profimedia

Među ženama koje optužuju Geralda Marieja je i bivša novinarka BBC-ja Lisa Brinkworth, koja je istraživala tretman manekenki u modnoj industriji za dokumentarac BBC-ja, u kojem je prikazala kako se maloljetne modele sili na seks i uzimanje droge. Amerikanka Carre Sutton optužuje ga za bezbrojna silovanja 1986., kad je imala 17 godina, njezina zemljakinja Jill Dodd također za silovanje 1980. te Šveđanka Ebba Karlsson za silovanje 1990.

Krasan tip

Kanađanka Shawna Lee bila je 1992. finalistkinja natjecanja Look of the Year, u dobi od 15 godina. U Parizu su je smjestili u apartman s drugim djevojkama. Pozvali su ih navečer vani, nakon večeri u noćnom klubu Les Bains Douches završile su u stanu Geralda Marieja. Tu ju je silovao. "Tražio je od mene da odjenem majicu Linde Evangeliste. Tada je skočio na mene." Godinu dana kasnije Linda Evangelista se razvela od njega.

Danas poznata američka radiovoditeljica Wendy Walsh detaljno je opisala kako se našla u poziciji žrtve. Tada 17-godišnja odlična učenica iz predgrađa Toronta htjela je postati model, kao jedna od stotina djevojaka koje su svake godine dolazile u Pariz ili Milano nadajući se karijeri u svijetu mode. Pozvali su je u Pariz. Njenu majku Ellen i nju pozvao je na večeru karizmatični šef agencije Paris Planning, 30-godišnji Gerard Marie. Wendy je s nelagodom u želucu gledala kako joj zavodi majku. "Krasan tip, sigurna sam da će se brinuti o tebi", rekla joj je mama. Odrasla Wendy Walsh shvatila je da je to bio način na koji je Marie operirao: šarmirao bi roditelje da mu prepuste svoje maloljetne kćeri. Dva mjeseca kasnije, u lipnju 1980. Wendy Walsh se doselila u Pariz. Mama Ellen ostala je u Kanadi. Nekoliko tjedana kasnije Gerald Marie ju je silovao.

Kad je stigla u Pariz, 18-godišnjoj Wendy su rekli da bi bilo dobro da odlazi na partije koji bi joj mogli pomoći u karijeri. Vodili su je na zabave u raskošnim stanovima milijunaša sa zdjelama punih kokaina. Detaljno je opisala kako joj se Marie približio, navodno u brizi za njenu karijeru. Pozvao ju je u svoj stan, tamo je bila još jedna manekenka. Ponudio joj je čašu šampanjca, i u trenutku je njegova ruka bila pod njezinom majicom. "Ti si jedini model u agenciji s velikim grudima - volim to", rekao je Marie. Ona se bojala proturječiti: ako naljutim tog čovjeka, nikad više neću moći raditi u ovom poslu, mislila je. Pokušala se izvući, rekla mu je da ne koristi pilulu, nije pomoglo. Analno ju je silovao. Vratila se u svoj stan i pitala cimericu je li se to i njoj dogodilo. Jest. Sve su bile u sličnoj situaciji: maloljetne ili tek punoljetne, prvi put odvojene od obitelji, bez znanja jezika, s velikom željom da uspiju u svijetu mode.

Očekivanja

Gerard Marie upoznao je 19-godišnju Jill Dodd na jednom natjecanju u Los Angelesu i pozvao je da dođe raditi u Pariz. I ona je kao Wendy Welsh stigla u Pariz na proljeće 1980. Agencija ti plaća smještaj, platila ti je avionsku kartu iz Amerike, i očekuje se od tebe da ćeš to vratiti. Nju i cimericu Gerard Marie je 23. travnja 1980. izveo vani. Plesali su skupa, bila je sva uzbuđena: ovaj mi čovjek može pomoći da uspijem, njegov jedan poziv je dovoljan da završim na naslovnici Voguea. Otišli su kod njega doma: pozvao ju je da se otuširaju, a onda će gledati film Johna Waynea. I odjednom ju je silovao. Vikala je da prestane, nije se obazirao. Idućih dana joj je rekao da želi biti njezin dečko: nije razumjela što se događa, povjerovala mu je. Uskoro je saznala da je sličnu stvar izveo s njenom cimericom. Cimerica se pokušala izvući, ali nije išlo bez barem oralnog seksa. "Taj čovjek ima kontrolu nad tvojim životom, i važno ti je da ga uvjeriš da uživaš u tome. Pa napraviš to."

Mala Amerikanka u Parizu Jill Dodd pozvana je tog ljeta u mondeni Monte Carlo. Prve noći ju je njen agent upoznao sa saudijskim multimilijarderom Adnanom Khashoggijem, koji je tada slovio za najbogatijeg čovjeka na svijetu. Iduće večeri ona i modni menadžer dobili su poziv na Khashoggijevu jahtu. Tako je počela veza između nje i saudijskog milijardera: uz sve ograde da tekst ne bi bio utuživ, Jill Dodd optužuje Gerarda Marieja da ju je prodao Khashoggiju. Dvije godine bila je jedna od žena iz njegova harema.

U tom trenutku nije znala da je riječ o poslovnom odnosu, da ju je njena agencija praktično prodala Saudijcu. Jedne večeri jedan od Khashoggijevih suradnika ušao je u njihovu hotelsku sobu s katalogom lijepih žena. Listao je po katalogu i pitao Khashoggija koju bi htio upoznati: izbacivale su se cifre od 35 do 50.000 dolara. Khashoggi joj je kasnije priznao da je platio agenciji Paris Planning da ga upoznaju s njom. Supermodel Carre Otis, također jedna od svjedokinja protiv Marieja, vjeruje da su i kasnije Marie i drugi agenti Elitea zarađivali šaljući modele na partije i druženja s bogatašima.

Bivša manekenka E. J. Moran danas piše knjige. I nju je pariški modni agent silovao, i to tako da ga se do danas boji. U ljeto 1981. pozvao ju je na večeru, a nakon toga da skoknu prekoputa kod njega doma i pogledaju promotivne videospotove za najperspektivnije modele. Prije nego što je shvatila što se događa, dlanom joj je gurnuo glavu na krevet i silovao. Tražio je od nje da ostane prespavati. Izvlačila se da mora skinuti leće: bojala se da će je ozlijediti ako se ne bude pretvarala da je sve u redu. Nakon par dana, njegova asistentica ju je nazvala i ponudila joj odlično plaćeni posao u Belgiji.

Shvatila je da je to bio uobičajeni obrazac: to je bila poruka kako stvar funkcionira, dobit ćeš poslove i novac ako šutiš i budeš poslušna. Vjerujem da te žene govore istinu, poručuje Linda Evangelista. "Jako me to boli, jer to su rane koje možda nikad neće zarasti, pa se divim hrabrosti i snazi potrebnoj da se o tome danas govori", ističe.

Slučaj Ann Maguire

Još jedna od potresnih priča o zlostavljanju u prestižnoj i svjetski poznatoj modnoj agenciji a koje ovih dana izlaze u javnost jesi i ona Amerikanke Ann Maguire.

Maguire je upravo napunila 18 godina kad ju je Marie uočio na njezinom prvom snimanju koje se održalo u Rimu. Pozvao ju je u Pariz i obećao joj posao. Kada je došlau taj grad živjela je u njegovom stanu, kao što su svjedočile neke druge djevojke. Marie je bio sjajan tip, puštao je izvrsnu glazbu, priređivao lude večere. Nekoliko puta ju je silovao, dok je ona vrištala da je pusti. Inzistirala je da je pusti da živi u stanu agencije s nekom cimericom, kao što su druge djevojke živjele u aranžmanu Elitea.

No kad se naposljetku uselila cimerici, odjednom je ostala bez poslova. Nitko je više nije pozivao na revije ni na snimanja. Nije više bilo angažmana. Naposljetku, jednog je dana dobila poruku iz agencije: moraš se iseliti, glasila je. Pasoš je nestao. "Želio je zadržati punu kontrolu nada mnom", optužuje danas Ann Maguire.

Ona je na kraju završila spavajući na klupi ispred Louvrea. Danas tvrdi kako joj je žao što nije odmah prijavila silovanje. No, loše je govorila francuski. I što bi joj rekli? Pa živjela si u njegovoj kući, što si očekivala?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:52