NARKO TERITORIJ

Jeziv pronalazak u Meksiku, na dnu klanca spasitelji našli 45 vreća: ‘Pa to je sedmero mladih iz call centra...‘

Meksičke vlasti vode kao nestale više od 100.000 ljudi. Mnogi su žrtve narko kartela

Mjesto pronalaska ljudskih ostataka u Meksiku

 Ulises Ruiz/Afp

Tragajući za sedam mladih zaposlenika pozivnog centra čiji je nestanak prijavljen prošlog tjedna, meksičke spasilačke ekipa u klancu pored Guadalajare pronašle su 45 vreća s ljudskim ostacima. Riječ je o ostacima tijela nepoznatog broja muškaraca i žena. Guadalajara je glavni grad meksičke države Jalisco, središte krvavog rata narko kartela.

Meksičke vlasti nastavljaju potragu, koju otežavaju teški teren i slaba vidljivost. Pokrajinsko tužiteljstvo naložilo je pretragu u klancu Mirador del Bosque gdje su pronađene vreće. Izvlačili su ih uz pomoć helikoptera vatrogasci, pripadnici civilne zaštite i policije. Prva vreća pronađena je u utorak, a pretraga će se nastaviti dok se ne pronađu svi ostaci, prenio je BBC priopćenje tužiteljstva države Jalisco.

Meksičke vlasti vode kao nestale više od 100.000 ljudi. Mnogi su žrtve narko kartela, posebno od 2007. kad je tadašnji predsjednik Felipe Calderón pokrenuo svoj "rat protiv droge". Vreće s ostacima pronađene su u meksičkoj državi gdje se za prevlast bore mafijaški klan Jalisco nove generacije (CJNG) i njihov rival, Nueva Plaza, koji se odvojio od njih 2017. Tri četvrtine prijavljenih nestalih su muškarci, a jedna petina bila je mlađa od 18 godina. Rodbina nestalih optužuje vlasti da ne čine dovoljno da ih nađu, prenosi BBC. UN to naziva "ljudskom tragedijom golemih razmjera".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:14