MEDICINSKI SKANDAL

Jeziva pogreška bolnice trese Sloveniju, pacijenti u teškom šoku, otkriveno i koliku bi odštetu trebali dobiti

Da je nešto pošlo po krivu, otkrili su u siječnju, nakon što je izvađeno tkivo poslano na analizu gdje nisu pronađene stanice raka

Ilustracija

 Tom Dubravec/Cropix

Sloveniju je ovih dana potresao jeziv slučaj bolničke pogreške. Početkom listopada dvojica pacijenata bila su na gastroskopiji. Zdravom pacijentu u kasnim 40-im javljeno je da je teško bolestan, želudac mu je odstranjen krajem studenog. Teško bolesnom pacijentu je rečeno da je zdrav. Ravnateljica Medicinskoga centra Barsos u Ljubljani ​Urša Murn rekla je:

- Naknadno se pokazalo da je najvjerojatnije došlo do zamjene. Ne znamo točno u kojem dijelu procesa, piše Danas.hr.

Da je nešto pošlo po krivu, otkrili su u siječnju, nakon što je izvađeno tkivo poslano na analizu gdje nisu pronađene stanice raka. Međutim, da je greškom ostao bez želuca, zdravi pacijent doznaje tek počekom siječnja. Odvjetnik operiranog pacijenta Rok Petrič kazao je: - Uz ovakav šok kakav je moj klijent doživio, pitanje psihološke pomoći samo se nameće. Gospodin je u teškom šoku od svega.

Drugi pacijent, koji je u listopadu dobio lažnu dojavu da je zdrav, u međuvremenu je bio na dodatnom pregledu koji je pokazao da ima karcinom. Čak četiri mjeseca bio je uvjeren da je zdrav i nije se liječio. Ravnateljica Urša Murn pojasnila je:

- Pacijent je kod nas bio na kontrolnoj gastroskopiji, gdje je napravljena biopsija i na temelju nje je utvrđeno da ima kancerogene stanice te je odmah poslan na daljnje liječenje.

Dijagnostičar je, kažu, slučajno zamijenio uzorke tkiva dvojice pacijenata. Gašper Pilko, voditelj Sektora operativnih aktivnosti na Onkološkom institutu Ljubljana, kaže:

- Iz Medicinskoga centra Barsos su nas krajem siječnja obavijestili da je vjerojatno došlo do zamjene uzoraka dvojice pacijenata. Pacijentu smo se ispričali, ponudili mu psihološku pomoć i podršku u liječenju, uglavnom u vidu praćenja u Klinici za prehranu.

Za ovaj propust nisu kasno doznali samo pacijenti, nego i Ministarstvo zdravstva. Marijan Pintar, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Slovenije, izjavio je: - Ovdje su sigurno rokovi probijeni. Dakle, propisani rok je 48 sati.

U Institutu kažu kako nisu pokušali zataškati, nego im je ovo prvi ovakav slučaj, pa nisu znali za protokol. Ravnateljica Urša Murn dodala je: - Ali činjenica je da nam je pacijent bio prioritet, da su pacijenti informirani, da se brinemo o pacijentima.

Odvjetnik pacijenta koji je ostao bez zdravog želuca, osim odštete za koju će se pokušati nagoditi, očekuje konkretna objašnjenja kako je došlo do ovog do velikog propusta:

- Očekujem da će svaka od ovih institucija surađivati ​​sa mnom i mojim klijentom u procesu utvrđivanja gdje je greška napravljena, što ju je uzrokovalo.

Svojim nemarom slovenski liječnici su ugrozili dva života. Zdravlje im ne mogu vratiti, ali zato bi pacijenti mogli dobiti odštetu između 100 i 200 tisuća eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:11