‘UBIJAJU GA!‘

Jezive fotografije državnika na čiju je zemlju Putin izvršio invaziju 2008.: ‘Smršavio je 60 kilograma, truju ga...‘

Sakašvili je uhićen nakon povratka iz egzila pod optužbama koje su skupine za zaštitu ljudska prava nazvale politički motiviranima

Mihail Sakašvili 

 AFP

Kad se prvi put nakon nekoliko mjeseci bivši gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili (55) pojavio u javnosti, izgledao je vrlo mršavo i izmučeno, što je izazvalo zabrinutost o tome kako s njime postupaju u pritvoru.

Sakašvili je bio gotovo neprepoznatljiv kad se u ponedjeljak putem video veze pojavio na sudskom ročištu, piše Guardian.

Prizor je potaknuo Ukrajinu – čiji je Sakašvili državljanin – da zatraži od gruzijskog veleposlanika da ode u Tbilisi i pomogne u ‘spašavanju‘ bivšeg predsjednika.

image

Mihail Sakašvili

Afp/Profimedia

Sakašvili, koji je bio predsjednik te kavkaske zemlje od 2004. do 2013., uhićen je nakon povratka iz egzila pod optužbama koje su skupine za zaštitu ljudska prava nazvale politički motiviranima. Liječnici su rekli da se Sakašvili u pritvoru ozbiljno razbolio, iako gruzijske vlasti kažu da mu se pruža odgovarajuća medicinska skrb.

Govoreći putem video veze na sudskom ročištu o optužbama za ‘zlouporabu položaja‘, Sakašvili je podigao majicu kako bi pokazao da mu se vide rebra i da je općenito jako smršavio. ‘Potpuno nevinog čovjeka drže u pritvoru. Nisam počinio nikakav zločin‘, rekao je Sakašvili što je prenijelo nekoliko neovisnih TV kanala.

image

Mihail Sakašvili

Afp/Profimedia

Trenutno se nalazi u civilnoj bolnici, kamo je prebačen prošle godine nakon što je 50 dana štrajkao glađu u znak prosvjeda protiv pritvaranja. ‘Zatvaranje me neće slomiti. Aktivno ću se uključiti u gruzijsku politiku‘, rekao je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će od gruzijskog veleposlanika u Kijevu biti zatraženo da ‘napusti Ukrajinu u roku od 48 sati kako bi obavio konzultacije sa svojom zemljom‘ o Sakašvilijevom liječenju.

Zelenski želi da Sakašvili, koji ukrajinsko državljanstvo ima od 2019., bude prebačen u kliniku u Ukrajini ili negdje na zapadu. Pozvao je Gruziju da preda Sakašvilija Ukrajini. Iz izjave Zelenskog nije odmah bilo jasno je li veleposlanik Gruzije i službeno protjeran.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da će veleposlanik doći u njegov ured u utorak.

‘Sutra ujutro će gruzijski veleposlanik doći u ministarstvo vanjskih poslova. Razgovarat ćemo s njim i on će ići u Gruziju‘, poručio je Kuleba na društvenim mrežama.

Kijev je optužio je Tbilisi da sve više surađuje s Moskvom.

Zelenski je optužio Rusiju da ‘ubija‘ Sakašvilija ‘uz pomoć gruzijskih vlasti‘.

image

Mihail Sakašvili snimljen 2021.

Irakli Gedenidze/AFP

Dvije grupe liječnika, od kojih je jednu osnovao gruzijski pravobranitelj za ljudska prava, a drugu čine američki stručnjaci, rekle su da se Sakašvilijevo zdravlje nastavilo pogoršavati i nakon što je prekinuo štrajk glađu.

Američki liječnici koji su osobno pregledali Sakašvilija, rekli su da je njegovo sve lošije zdravstveno stanje rezultat ‘mučenja‘ u pritvoru te da ga hitno treba prebaciti u neku bolnicu u inozemstvu.

Političar, koji je nekoć težio više od 100 kg, izgubio je oko 60 kg dok je bio u zatvoru, rekli su liječnici. Podsjetimo, prema ranijim izvješćima, u Sakašvilijevoj kosi i noktima otkriveni su tragove žive i arsena.

EU i SAD pozvali su Gruziju da Sakašviliju osigura liječenje i zaštiti njegova ljudska prava, a Amnesty International opisao je postupanje sa Sakašvilijem kao ‘očiglednu političku osvetu‘.

Mihail Sakašvili bio je predsjednik Gruzije od 2004. do 2013. godine, što uključuje i vrijeme kad je Rusija napala Gruziju 2008. godine, te je tijekom dva mandata vodio prozapadnu politiku gurajući zemlju prema NATO-u i EU. Zbog javnih izjava kojima osuđuje režim ruskog predsjednika Sakašvili je postao Putinov osobni neprijatelj. Iz Gruzije je pobjegao 2014. te je sljedećih gotovo sedam godina proveo u egzilu u Ukrajini, gdje je nakratko imenovan guvernerom regije Odesa. Godine 2018. gruzijski ga je sud u odsutnosti osudio na šest godina zatvora zbog optužbi za zloporabu ovlasti. Sakašvili odbacuje optužbe, uz tvrdnju da iza njih stoje politički motivi. Bivši predsjednik uhićen je u listopadu 2021., nedugo nakon što se vratio u Gruziju s ciljem jačanja svoje stranke Ujedinjeni nacionalni pokret. Od tada je u pritvoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:09