350 MILIJUNA ŽIVOTA

JEZIVE PRIČE IZ KINE Vlasti su provaljivale u kuće i odvodile žene na prisline pobačaje i sterilizaciju. Neki od primjera lede krv u žilama....

 Printscreen: Youtube

Prošli tjedan Kina je napustila politiku jednog djeteta nakon dugih 35 godina. Iako sam naziv politike jednog djeteta nije dovoljno precizan, budući da je pravilo sadržavalo mnoge iznimke, to je utjecalo na obiteljsko planiranje stotina milijuna kineskih parova.

Vlasti smatraju da je tako spriječeno više od 400 milijuna rođenja, ali drakonska politika je kao strašnu posljedicu imala milijune prisilnih pobačaja. Zbog preferencije kineskih parova da imaju muško dijete, na ovaj način je stvoren je i veliki nesrazmjer u odnosu spolova - dok je u svijetu za svakih 103 dječaka rođeno 107 djevojčica, u Kini je omjer 118 naprema 100 u odnosu dječaka. Obitelji koje su dosad kršile pravilo jednog djeteta bivale su novčano kažnjene, neki su gubili radna mjesta, a u mnogim slučajevima majke su prisiljavane na pobačaj i sterilizaciju.

Prema procjenama kineskog ministarstva zdravlja tijekom 35 godina implementacije politike jednog djeteta napravljeno je 350 milijuna abortusa, što dovodi do brojke od 13,5 milijuna godišnje ili 1500 u jednom satu. Zbog toga su brojne žene pretrpile nepovratne fizičke i psihičke posljedice, a neke od njih odlučile su se na samoubojstvo nakon bolnog čina. Također, obavljeno je oko 196 milijuna sterilizacija, od čega mnogo prisilnih. Ovakva politika rezultirala je nebrojenim ljudskim patnjama, a neki od primjera doslovno lede krv u žilama.

Prije tri godine se jedna kineska bolnica ispričala pacijentici nakon što je u javnost procurila slika nje i njezinog mrtvog djeteta u krevetu, koje je bila prisiljena pobaciti u sedmom mjesecu trudnoće jer nije imala dovoljno novaca da plati kaznu za drugo dijete u obitelji. Vlasti su tražile 6300 dolara, a kad ih njezina obitelj nije dala doslovno su je odvukli u bolnicu i napravili pobačaj.

BBC je nedavno objavio članak u kojem su žrtve pričale o svojoj traumi. "Još se sjećam, kad sam bila malena, trenutka kad su ljudi iz ureda za obiteljsko planiranje provalili u našu kuću i odveli moju majku na prisilnu sterilizaciju" - priča neimenovana osoba. "Kad je moja majka rodila drugo dijete, vlasti su ured noći ušle u naše selo i uzeli nam sve iz kuće jer nismo imali čime platiti kaznu. Sljedeći put kad su došli cijelo selo je bježalo u brda da ne bi žene odveli na prisilnu sterilizaciju." - svjedoči druga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 03:13