ZASTRAŠUJUĆI VIDEO

JEZIVE SNIMKE 'KUCANJA NA KROV' Izraelci nakon kratkog upozorenja sravnili zgradu sa zemljom

Snimke otkrivaju što se događa prije nego što izraelska vojska bombardira nečiju kuću
 YouTube

GAZA - Što se dogodi prije nego li izraelska vojska bombardira nečiju kuću? Mnogi stanovnici u pojasu Gaze prime telefonski poziv. Telefonska upozorenja dio su šire strategije pod nazivom 'kucanje na krov'. Već godinama izraelska vojska koristi mobitele i male 'rakete upozorenja' - obično poslane s bespilotnih letjelica - kako bi ukazali ljudima na zgrade koje su mete i dali im vremena da izađu.

Prije par dana, palestinska novinska agencija Watania iz Gaze objavila je snimku jezivog primjera 'kucanja na krov', kako bi dočarala kako 'brižna' izraelska taktika izgleda iz perspektive prosječnog Palestinca.

Na snimci možemo vidjeti kako kuću pogađa raketa upozorenja, a potom dvije rakete s punim bojevim glavama pogađaju zgradu, nakon čega ostaje samo šuplji kostur građevine, čija su fasada i unutrašnjost potpuno razoreni.

Psihološko ratovanje

Praksa seže u 2006. godinu. - Bok, moje ime je Danny. Časnik sam u izraelskoj vojnoj obavještajnoj službi. Za sat vremena vašu ćemo kući dignuti u zrak', bio je poziv koji je Mohammed Deb primio uoči uništavanja njegovog doma te godine, piše britanski Guardian.

Ista taktika je ponovno upotrjebljena 2008. godine, a 2009. izraelsko ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo je kako je više od 165 tisuća poziva upućeno kao upozorenje civilima da se klone meta. Razlozi primjene ove taktike su očiti. Izrael je dugo kritiziran zbog smrti civila povezanih s vojnim akcijama na palestinskom teritoriju.

Taktika 'roof knocking' u teoriji daje šansu civilima da izbjegnu smrt. U najgorem slučaju, Izraelci mogu reći kako 'su pokušali'.

Međutim, tu se radi i o prikazu moći Izraela koji tako lako prodire u komunikacijsku mrežu Gaze. Neki kritičari tvrde da je riječ o psihološkom ratu. Postoje izvješća o pozivima nakon kojih nisu uslijedili napadi, no nažalost događa se i da je raketa ispaljena bez upozorenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:52