GORI OD ISIS-A

JEZIVI DETALJI KRVAVOG GRAĐANSKOG RATA U JUŽNOM SUDANU Istražitelji otkrili slučajeve u kojima se osobe tjeralo da piju ljudsku krv i jedu ljudsko meso

 AFP

Krvavi građanski rat u Južnom Sudanu između vladinih i opozicijskih snaga traje skoro dvije godine (od 15. prosinca 2013.) - tijekom sukoba ubijeni su deseci tisuća ljudi, a njih gotovo dva milijuna potjerano je iz svojih domova.

Istražitelji Afričke Unije u utorak navečer otkrili su u svojem izvješću nove detalje građanskog rata, prenosi BBC. Tim koji predvodi bivši nigerijski predsjednik Olusegun Obasanjo kao početak rata navodi sukobe između članova predsjedničke garde, a nakon kojih su uslijedila organizirana ubojstva civila i vojnika iz etničke skupine Nuer, kojoj pripada bivši potpredsjednik Riek Machar. To je u suštoj suprotnosti s onim što tvrdi predsjednik Salva Kiir, pripadnik Dinka naroda. Naime, priča vladajućih bila je da su pristaše potpredsjednika Machara pokušale napraviti vojni puč.

Neovisno o samom početku rata, istražitelji su otkrili jezive zločine počinjenje s obje strane. Dokumentirani su slučajevi silovanja i drugog oblika seksualnog nasilja, sakaćenja tijela te, šokantno, prisilnog kanibalizma. Navodno su pripadnici vojske (privržene vladajućoj eliti) natjerali civile iz etničke skupine Nuer da piju ljudsku krv i jedu ljudsko meso, svjedoči anonimni muškarac koji je preživio divljački napad. Osim toga, ubijani su i Nuer školarci i studenti nakon što bi vojska ustanovila njihovu etničku pripadnost.

Podsjećamo, prošli tjedan UN je objavio da je više od 30 00 ljudi u Južnom Sudanu izloženo teškoj gladi i prijeti im smrt. Mirovni pregovori dosada nisu uspjeli zaustaviti sukob u ovoj mladoj zemlji koja je tek 2011. godine stekla neovisnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 05:06