OGLASIO SE I UN

Jezivi prizori iz okupiranog Mariupolja: Rusi u koncertnu dvoranu postavljaju - kaveze

Fotografije na društvenim mrežama ‘pokazuju kako se grade metalni kavezi, očito kako bi se obuzdali ratni zarobljenici‘

Kavez za zarobljenike

 Gradsko vijeće Mariupolja

Suđenja ukrajinskim ratnim zarobljenicima u okupiranom lučkom gradu Mariupolju koja provode proruski separatisti mogla bi početi za nekoliko dana, poručio je u utorak ured UN-ovog visokog povjerenika za ljudska prava, zatraživši da se omogući pristup zatvorenicima.

Fotografije i videozapisi koji kruže u medijima i na društvenim mrežama "pokazuju kako se u filharmonijskoj dvorani u Mariupolju grade metalni kavezi, očito kako bi se obuzdali ratni zarobljenici tijekom postupka", poručila je priopćenjem Ravina Shamdasani, glasnogovornica ureda visokog povjerenika UN-a za ljudska prava, stoji u priopćenju.

Za sada nije jasno kojem broju zarobljenika će se suditi, za što će biti optuženi ni kakav će biti sastav suda, rekla je.

UN je zatražio da se omogući pristup zatvorenicima.

Shamdasani je rekla da se ured visokog povjerenika UN-a za ljudska prava boji da će smrtne kazne izreći tobožnji "međunarodni sud" koji su proglasile okupacijske vlasti.

Dodala je da imaju vjerodostojna izvješća o tome da su neki zarobljeni Ukrajinci bili mučeni.

“Podsjećamo da međunarodno humanitarno pravo zabranjuje osnivanje sudova samo za suđenje ratnim zarobljenicima i da je namjerno lišavanje ratnog zarobljenika prava na pošteno i regularno suđenje ratni zločin”, rekla je.

Prema čelniku proruskih separatista u istočnoj ukrajinskoj regiji Doneck Denisu Pušilinu "istrage" su dovršene u 80 slučajeva, a 23 osobe su uhićene.

Međunarodni odbor Crvenog križa objavio je da je uspio vidjeti neke zarobljene od početka ruskog napada u veljači, ali ne sve.

U mnogim slučajevima, pristup je odbijen ili nije bilo sigurnosnih jamstava za osoblje, navodi se.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je za vikend da će pregovori između Ukrajine i Rusije biti prekinuti ako se održe suđenja u Mariupolju.

image

Kavez za zarobljenike

Gradsko vijeće Mariupolja
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. siječanj 2023 16:01