BOLESNO DRUŠTVO

JEZIVI ZAKONI ISLAMSKE DRŽAVE Seksualna robinja ne smije biti trudna, pa džihadisti posežu za suvremenom medicinom

Yazidi refugees stand behind fences as they wait for the arrival of United Nations High Commissioner for Refugees Special Envoy Angelina Jolie at a Syrian and Iraqi refugee camp in the southern Turkish town of Midyat in Mardin province, Turkey, June 20, 2015. REUTERS/Umit Bektas TPX IMAGES OF THE DAY - RTX1HEPQ
 © Umit Bektas / Reuters

Borci ISIS-a prisiljavaju svoje seksualne robinje na uzimanje kontracepcijskih sredstava kako bi zaobišli islamski zakon prema kojem žena koju se drži u zatočeništvu ne smije biti trudna dok ju se siluje, prenosi Daily Mail.

Seksualno ropstvo postalo je uobičajena stvar u Islamskoj državi, a mlade žene – uglavnom pripadnice naroda Jazida – kupuju se i prodaju među borcima.

No zakon IS-a kaže da se muškarci moraju suzdržati od seksualnih odnosa neko vrijeme nakon kupovine robinje kako bi bili sigurni da žena nije trudna. Kako ne žele čekati i do mjesec dana, mnogi se borci okreću dostignućima moderne medicine kako bi zaobišli zakon po kojem su odabrali živjeti i koji im uopće dozvoljava držanje robinja.

Praksa prisiljavanja žena u zatočeništvu da uzimaju kontracepcijske pilule ili injekcije Depro-Provera, prema istraživanju New York Timesa, vrlo je rašireno. Novinari su razgovarali s 37 žena naroda Jazidi koje su uspjele pobjeći iz Islamske države.

Mnoge od njih kažu kad bi bile kupljene od nekog borca, prodavač bi morao dokazati da je uzimala kontracepciju. Također, kupci bi na 'tržnicu robinja' u Sinjaru doveli svoje vlastite ginekologe, a žene za koje bi se pokazalo da su trudne bile bi prisiljene na vrlo bolne abortuse.

Jedna žena ispričala je kako je redovito jednom mjesečno odvođena u bolnicu da primi kontracepciju, dok je dugoj injekciju davao sam taj muškarac koji ju je i zarobio i prije nego bi počelu sustavno silovanje.

Dokazivanje da zatočenice nisu trudne, čini se, uobičajenije je među više pozicioniranim borcima koji su bolje upoznati s islamskim zakonom.

Jedna je žena ispričala kako je svom 'vlasniku' rekla da je trudna tijekom silovanja, no on, vjerojatno pod utjecajem droge, uopće nije mario.

Zakon islamska država po kojoj se žene ili djevojčice smiju držati u zatočeništvu – poznat kao al-sabi – vrlo je rasprostranjen u Islamskoj državi, a raspačava se i pamflet koji točno opisuje kako držati robinju i zašto je to dopušteno.

Taj pamflet također kaže da žena mora biti 'nevjernica', zbog čega je zatočeno tisuće žena iz naroda Jazida nakon što je IS okupirao pokrajinu Sinjar 2014. godine.

Smatra se da je od 2014. ukupno zatočeno oko 5.000 Jazidi žena, a još uvijek je u zarobljeništvu oko 3.400 žena i djevojčica.

Liječnici koji tretiraju odbjegle žrtve silovanja primijetili su među njima relativno mali broj trudnoća. Inače, je stopa trudnoća puno veća jer se silovanje u ratnim zonama koristi kao vrsta oružja.

New York Times razgovarao je s ministrom zdravstva Iraka i Kurdistana, doktorom Taibom, koji je rekao da je od 700 žena koje je liječio, samo njih 35 bilo trudno – što je značajno manje od očekivanog broja za ratno stanje.

'Zaključio sam da su ili bile na abortusu ili uzimale kontracepciju. No da se radilo o abortusu, bilo bi nekih psihičkih znakova. No nije ih bilo.'

Jazidi žene su pomalo počele istupati i progovarati o užasima kroz koje su prošle dok su bile u zatočeništvu.

Ovaj tjedan, 17-godišnja Nihad Barakat Shamo Alawsi podijelila je svoje stravično iskustvo zatočeništva u Islamskoj državi. Govorila je na humanitarnom događanju koje je organizirala Zaklada AMAR koja osigurava zdravstvenu zaštitu i obrazovanje na području Bliskog istoka, te rekla kako je zatrudnjela sa svojim silovateljem.

'Najgora tortura je bila u Mosulu. Stalno su nas tukli i silovali. To je trajalo dva tjedna. Djevojke su odvodili od njihovih obitelji i predavali ih u ruke 'emirima'.

Nihad kaže da je muškarac koji ju je zatočio, ubijen nekoliko tjedana poslije. Tad je prodana drugom muškarcu koji je već imao ženu i jednu Jazidi robinju. On ju je konstantno tukao i silovao te je ona nakon mjesec dana zatrudnjela. Uspjela je pobjeći, no dječaka kojeg je rodila morala je ostaviti iza sebe.

Jazidi, čija religija obuhvaća elemente kršćanstva i islama, mole se svojevrsnom anđelu Melek Tausu – Anđelu Paunu.

Iz tog razloga, fanatici ISIS-a ih smatraju 'štovateljima đavla' i pod izvrnutom verzijom islamskog zakona, daju im na izbor da se preobrate na islam ili budu ubijeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:08