NE BIRAJU METODE

Jezivo upozorenje Teherana: ‘Očekujte uskoro! Zatvorit će se Sredozemno more i Gibraltar!‘

Iran očito nastoji destabilizirati Bliski istok, a osim toga, čak su zaprijetili i blokadom Sredozemnog mora, pa i Gibraltarskog prolaza

Ilustrativna fotografija

 Sven Hansche/Alamy/Alamy/P/Sven Hansche/alamy/alamy/p

Iz Pentagona su priopćili da je u subotu, 23. prosinca, iranski dron napao tanker Chem Pluto u Indijskom oceanu, prenosi Reuters. Tanker je plovio pod zastavom Liberije, vlasništvu je Japana, njime upravlja Nizozemska, a ima veze s izraelskom brodarskom tvrtkom Idan Ofer. Kako javlja agencija, u napadu nitko nije ozlijeđen, mada je na brodu izbio požar, ali je ubrzo ugašen. Napad se dogodio 200 nautičkih milja dalje od indijske države Gujarat, jugozapadno od grada Veraval. A tzv. jednosmjerni napadački dron lansiran je iz Irana, rekao je glasnogovornika Pentagona. Da je dron lansiran iz Irana objavila je i ruska državna agencija pod kontrolom Kremlja Interfax. Prema toj agenciji, Indijska mornarica je poslala zrakoplove i ratne brodove u pomoć pogođenom tankeru. Tanker je prevozio naftu, a BBC pak javlja kako je brod, odnosno teret, "bio povezan s Izraelom, a plovio je iz Saudijske Arabije prema Indiji, prema pomorskoj sigurnosnoj tvrtki Ambrey".

Podsjetimo da su proiranski pobunjenici iz Jemena Huti već nekoliko puta gađali brodove u Crvenom moru koji prolaze kroz tjesnac Bab al-Mandab, a koji, po njima, prevozili teret za Izrael. Podsjetimo i da oko 20.000 brodova svake godine plovi Crvenim morem, što je oko 40 posto svjetske pomorske trgovine.

Washington je optužio Iran da je "duboko upleten" u planiranje operacija protiv komercijalnih brodova u Crvenom moru te da Teheran "koordinira" i potiče Hutue na te napade. Pretpostavlja se da Iran na sve način želi "produžiti" i proširiti sukob i izvan pojasa Gaze, odnosno, ako može, izazvati Izrael da vojno reagira i na tom području, kako bi rat "postao regionalni".

Iz Ambreya su poručili da se napad dogodio u području koje ta tvrtka smatra područjem povećane prijetnje od iranskih dronova. No, s obzirom na to da se radi o tome da je brod isplovio iz Saudijske Arabije, zanimljivo će biti vidjeti reakciju Rijada, koji je nedavno, uz posredovanje Kine, podsjetimo, ponovno normalizirao odnose s Teheranom.

Hutiji, koji su zapravo "iranska podružnica" u Jemenu, kontroliraju veći dio te države u kojoj već godinama traje građanski rat.

Pozivajući se na američke vojne dužnosnike, BBC piše Huti su izveli više od 100 napada bespilotnim letjelicama i projektilima na 10 brodova u Crvenom moru. Američki ratni brodovi nedavno su oborili čak četiri drona koji su letjeli prema njihovom razaraču u Crvenom moru. Pentagon je javio kako su lansirani s područja Jemena pod kontrolom Hutija. Tri tankera su bili mete napada dronovima, od kojih su, kako javljaju agencije, dva ispaljena iz Jemena, a jedan iz Irana.

Zbog toga su mnoge kompanije obustavile plovidbu Crvenim morem, a prva je to objavila britanska naftna kompanije BP. No, Iran očito nastoji destabilizirati cijelo područje Bliskog istoka, a osim toga, čak su zaprijetili i blokadom Sredozemnog mota, pa i Gibraltarskog prolaza, ako, kako kažu, Sjedinjene Države i Izrael ne prekinu napadati Pojas Gaze. Ovo je izjavio zamjenik glavnog zapovjednika Korpusa čuvara islamske revolucije, general Mohammad Reza Naghdi.

- Ako se zločini koje su počinile SAD i njihovi saveznici nastave, uskoro ćemo početi zatvaranje Sredozemnog mora, Gibraltara i drugih morskih putova - citira agencija Tasnim iranskog generala. Doduše, Naghdi nije precizirao kako bi i čime to Iran blokirao plovne putove na Sredozemlju, pogotovo Gibraltarski prolaz, pogotovo jer ni Iran ni njima podređeni Huti nemaju pristup Sredozemnom moru, a iranska mornarica ipak ne raspolaže tolikom snagom ni tolikim brodovima da bi mogli blokirati i onemogućiti plovidbu na tako velikim prostorom.

Pentagon je pokrenuo u Crvenom moru operaciju Prosperity Guardian zbog sigurnog prometa, a desetak zemalja već sudjeluje u zajedničkim patrolama blizini obala Jemena.

Iran opovrgava tvrdnju SAD-a da je napao tanker blizu Indije

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova u ponedjeljak je tvrdnju SAD-a da je Iran napao teretni brod u blizini Indije odbacio kao "neutemeljenu".

Pentagon je u subotu priopćio da je dron, lansiran iz Irana, pogodio tanker za prijevoz kemikalija u Indijskom oceanu.

"Motorni brod CHEM PLUTO, tanker za kemikalije koji plovi pod zastavom Liberije, u vlasništvu Japana i Nizozemske, pogođen je danas oko 10 sati ujutro po lokalnom vremenu u Indijskom oceanu, 200 nautičkih milja od obale Indije, napadačkim dronom ispaljenim iz Irana", rekao je u subotu glasnogovornik Pentagona.

U priopćenju Pentagona pisalo je da je taj napad "sedmi iranski napad na komercijalne brodove od 2021. godine".

U napadu nije bilo žrtava, a kratkotrajni požar na tankeru je ugašen.

Prema tvrtki Ambrey za pomorsku sigurnost brod je "povezan s Izraelom" i plovio je između Saudijske Arabije i Indije, a Wall Street Journal je ustvrdio da je nizozemska tvrtka koja upravlja MV Chem Plutoom povezana s izraelskom brodarskom tvrtkom Idan Ofer.

U studenom je napadom bespilotne letjelice u Indijskom oceanu također oštećen izraelski teretni brod, za što je Washington također okrivio Iran.

U subotu je dužnosnik iranske Revolucionarne garde Mohamad Reza Nakdi upozorio da će drugi plovni putovi postati neprohodni ako se rat između Izraela i Hamasa nastavi.

"S nastavkom zločina, Amerika i njezine saveznice moraju očekivati ​​rađanje novih sila otpora i zatvaranje plovnih putova", rekao je dužnosnik kojeg je citirala iranska novinska agencija Tasnim.

"Uskoro će morati očekivati ​​da će Sredozemno more, Gibraltar i drugi vodeni putovi biti zatvoreni", upozorio je. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:21