PREOBRATIO SE NA ISLAM

'JIHADI VLAD' ZAMIJENIO 'JIHADI JOHNA' Procurili nevjerojatni detalji o novom ISIS-ovom krvniku: 'On je Rus, odgajan kao kršćanin, loš učenik i sportaš'

Nije bio huligan, već baš suprotno, sramežljiv i vrlo normalan - kazala je učiteljica
 Screenshot

Pripadnik Islamske države koji je odrubio glavu ruskom državljaninu osumnjičenom za špijuniranje u Siriji, čitav je život odgajan kao kršćanin.

Anatolij 'Tolja' Zemljanka prozvan je 'Jihadi Vlad' nakon što je smaknuo svog zemljaka Magomeda Kasijeva i proglasio rat Moskvi.

- Danas, na ovoj blagoslovljenoj zemlji, počinje rat protiv Rusije. Ubijat ćemo tvoju djecu kao osvetu za svako naše ubijeno dijete - zaprijetio je Zemljanka Putinu u objavljenoj snimci.

Zemljanka je rođen u Nojabrsku u Sibiru, kao sin ortodoksne kršćanke Svetlane koja je vodila trgovinu s posuđem sve do prije tri godine kada ju je zatvorila.

Bivša učiteljica opisala je 'Jihadi Vlada' kao lošeg učenika čije su ocjene bile uglavnom 'dovoljan'.

- No, nije bio huligan, već baš suprotno, sramežljiv i vrlo normalan - kazala je učiteljica.

Zemljanka, koji se sada nalazi na ruskoj tjeralici, je postao musliman i osnovao lokalnu islamsku organizaciju Iskhan, koja je kasnije sudski zabranjena.

Trenirao je tajlandski boks dvije godine prije nego li je otišao u Siriju.

Trener u klubu Bajlun, Oleg Zinner, kazao je kako nije baš bio redovit.

- Došao bi s vremena na vrijeme. Visok je, zgodan mladić, vrlo mišićav, no kao sportaš je jako loš. Drugi bi se momci pribrali nakon poraza i pohrlili natrag u borbu, no on nije bio taj tip. Nije bio borac karakterno - kazao je njegov trener.

Magomed Kasijev, koji je radio za rusku tajnu službu, rođen je u Čeljabinsku, gradu na istočnoj strani Urala. Međutim, nije imao roditelje i s devet godina udomila ga je jedna obitelj iz Čečenije. Tamo se odmah preobratio na islam, te je nakon završene škole upisao fakultet. Međutim, za Kasijeva u životu nije krenulo sve kako treba i u veljači prošle godine uhvatili su ga u posjedu ilegalnih tableta, a onda ga povezali i s dilerima droge. Tada je dobio ponudu od ruske tajne službe da radi za njih umjesto da ide u zatvor. Magomed nije dugo razmišljao i vrlo brzo se odlučio za ulogu tajnog agenta. Valjda u tom trenutku ne znajući da će ga put odvesti u najopasnije mjesto na svijetu. Rusi su ga poslali prvo u Tursku iz koje je ekspresno prebačen na teritorij Islamske države. Zadatak mu je bio špijuniranje neprijatelja i slanje informacija u Moskvu.

Čečenski vođa Ramzan Kadirov kazao je danas kako je Kasijev bio ruski špijun,a za njegovu smrt okrivio je Zapad.

- Sigurni smo da je u ovaj slučaj upetljana CIA - kazao je saveznik Vladimira Putina koji tvrdi da zapadne tajne službe dijele s vođama Islamske države podatke o osobama koje služe moskovskoj tajnoj službi.

- Ubojstvo Magomeda Kasijeva je propagandna kampanja ISIS-a, a njihovi gazde su zapadnjačke obavještajne službe - kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 19:12