KAOS NA HAITIJU

‘Jimmy Roštilj‘ i njegova zloglasna banda paralizirali grad žestokom pucnjavom, traže svrgavanje premijera!

Vođa jedne od najvećih uključenih bandi govorio je o koordiniranim napadima čiji je cilj svrgavanje osporavanog premijera Ariela Henryja

Kaos u Haitiju

 Afp/

Teška razmjena vatre izbila je u četvrtak u glavnom gradu Haitija Port-au-Princeu, a vođa jedne od najvećih uključenih bandi govorio je o koordiniranim napadima čiji je cilj svrgavanje osporavanog premijera Ariela Henryja.

Pucnjava se čula u nekoliko četvrti u području Port-au-Princea dok su snage sigurnosti pokušavale odbiti napadače koji su ciljali policijske postaje, policijsku akademiju i druga strateška mjesta poput zračne luke Toussaint-Louverture.

Škole, sveučilišta i razne javne i privatne ustanove obustavile su svoje aktivnosti, dok su se stotine ljudi sklonile u svoje domove.

Studenti Državnog sveučilišta Haitija uzeti su kao taoci prije nego što su pušteni, rekla je dekanica agronomskog fakulteta Jocelyn Louissaint za AFP. Najmanje jedan student je upucan i ozlijeđen u napadu, dodao je.

Nekoliko zrakoplovnih kompanija otkazalo je svoje unutarnje i međunarodne letove nakon što su projektili pogodili zrakoplove i dijelove terminala zračne luke Toussaint-Louverture.

Od atentata na predsjednika Jovenela Moïsea 2021. godine, Haiti se suočio s ozbiljnom političkom, sigurnosnom i humanitarnom krizom, a naoružane bande preuzele su kontrolu nad velikim dijelom zemlje dok broj ubojstava raste.

Na vlasti od 2021. Ariel Henry trebao je otići s dužnosti početkom veljače.

"Danas objavljujemo da će sve naoružane skupine djelovati kako bi ishodile odlazak premijera Ariela Henryja", rekao je vođa bande Jimmy Chérisier, alias Barbecue (Roštilj), u videu objavljenom na društvenim mrežama. "Upotrijebit ćemo sve strategije da postignemo ovaj cilj. Preuzimamo odgovornost za sve što se trenutno događa na ulicama".

Premijer Ariel Henry je trenutno u Keniji, zemlji koja će voditi UN-ovu misiju pomoći policiji u borbi protiv bandi. UN je u četvrtak također objavio da je pet zemalja potvrdilo svoje sudjelovanje u ovoj koaliciji, a to su Bahami, Bangladeš, Barbados, Benin i Čad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:48