MILO ĐUKANOVIĆ

‘Joanikijev helikopterski desant na prijestolnicu Crne Gore Pirova je pobjeda vlade koja služi velikosrpskim interesima‘

Predsjednik Crne Gore u specijalnom obraćanju reagirao je na kaotičnu situaciju u Cetinju
Milo Đukanovoć, arhivska fotografija
 Omer Evren Atalay/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u posebnom obraćanju nakon kaosa u Cetinju i ustoličenja novog mitropolita SPC-a Joanikija komentirao je da da bi "samo čovjek bez dostojanstva" sebi dozvolio da "helikopterskim desantom na crnogorsku prijestolnicu i pod zaštitom pancirnih deka bude uveden u Cetinjski manastir, i da na taj način osramoti tron Sv. Petra Cetinjskog".

Đukanović se time referirao na činjenicu da su Joanikije i patrijarh SPC-a Porfirije na Cetinje doletjeli upravo helikopterom, dok su u samom gradu i na cestama koje vode prema njemu bili brojni prosvjednici i barikade.

- Danas smo na Cetinju svjedočili velikoj sramoti Srpske pravoslavne crkve i vlade Crne Gore, sramoti nezapamćenoj u dugoj povijesti crnogorske države, i jednako tako u povijesti ukupnog pravoslavlja, započeo je svoje obraćanje.

- Brutalnom zloupotrebom državnih resursa, prije svega vojske i policije, i potpuno neprimjerenom upotrebom sile protiv mirno okupljenih građana u crnogorskoj prijestolnici, vlada Crne Gore je omogućila nasilnu intronizaciju mitropolita Joanikija, protivno volji ogromne većine građana Cetinja i značajnog broja građana Crne Gore. Samo čovjek bez dostojanstva bi sebi dozvolio da na takav način helikopterskim desantom na crnogorsku prijestolnicu i pod zaštitom pancirnih deka bude uveden u Cetinjski manastir, i da na taj način osramoti tron Sv. Petra Cetinjskog, izjavio je Đukanović.

- Cetinje je još jednom bilo na visini zadatka kao i mnogo puta u povijesti Crne Gore. Mirno okupljeni građani Cetinja su na odlučan i odgovoran način štitili čast i dostojanstvo svog grada i svoje države. O tome najbolje svjedoči da bez obzira na značajne provokacije koje su trpjeli, okupljeni građani sebi nisu dozvolili ni jednog trenutka da ugroze mir i stabilnost prijestolnice i Crne Gore, i da ugroze život i zdravlje bilo koga od okupljenih građana, uključujući i pripadnike organa sigurnosti Crne Gore, kazao je Đukanović.

- Pirova je ovo pobjeda vlade koja i dalje besprizorno služi velikodržavnim interesima i SPC kao udarnoj pesnici velikosrpskog nacionalizma protiv Crne Gore. Prije bi se moglo kazati da je ovo kraj poštovanja koje je SPC do sada uživala i u crnogorskoj prijestolnici i u našoj državi. Tako su i zvona koja su se mogla čuti nakon intronizacije i koja su trebala biti zvona u čast novog mitropolita SPC na Cetinju, zapravo prije bila zvona upokojenja misiji SPC i cetinjske mitropolije u crnogorskom prijestolnom gradu, zaključio je Đukanović.

Kao što smo izvijestili, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je u nedjelju ujutro u povijesnoj vjerskoj prijestolnici Crne Gore usprkos protivljenju nekoliko tisuća prosvjednika koji su dva dana držali blokirane ceste prema Cetinju.

Mitropolit Joanikije i patrijarh srpski Porfirije na Cetinje su došli helikopterom i u pratnji specijalne policijske jedinice, dok su istodobno policijske snage u samom središtu crnogorske prijestolnice i na cestama razbijali barikade i prosvjede koristeći se suzavcem i šok bombama.

Prosvjedi jasno pokazuju napetosti u Crnoj Gori između stanovnika koji zagovaraju tješnje veze s Beogradom i Crnogoraca koji se tome protive.

Nakon ustoličenja mitropolit Joanikije rekao je da će trebati dosta vremena da se prevladaju sadašnje podjele kojih je dobar dio umjetno izazvan.

Ustoličenju su prethodili incidenti u kojima je, prema službenim podacima, ozlijeđeno sedam policajaca, a desetak prosvjednika zatražilo je medicinsku pomoć.

Također, uhićeno je i 14 osoba, a među njima savjetnik za sigurnost predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, Veselin Veljović, koji je, kako pokazuje snimka objavljena na internetu, u jednom trenutku nasrnuo na policajce.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić kazao je da je napad na policiju napad na državu.

"Sve što se događalo jučer i danas na Cetinju je pokušaj terorističkih akcija. Potpuno je jasno da su nalogodavci i organizatori najviše rukovodstvo DPS-a u suradnji sa organiziranim kriminalnim grupama kojima će država stati na put", napisao je Krivokapić na Twitteru.

S druge strane, zastupnik Demokratske partije socijalista (DPS) i bivši premijer Duško Marković rekao je da je Krivokapićeva vlada uvela državu u sukobe i uzrokovala najveće posrnuće Crne Gore.

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori pozvalo je na hitno smirivanje situacije. Pozvalo je građane da svoj bijes ne iskaljuju na policiji koja, navodi američko veleposlanstvo, pokušava očuvati javni red.

U priopćenju američko veleposlanstvo poziva i policiju da se u sprečavanju nereda koristim samo sredstvima koja su neophodna za uspostavljanje mira. "Svi koji podržavate multietničku, inkluzivnu i demokratsku Crnu Goru - pozivamo vas da smirite trenutne tenzije", navodi se u objavi na Facebooku.

Crna Gora odvojila se od Srbije 2006. godine no njezina crkva nije postala autokefalna i pod okriljem je SPC-a što protivnici smatraju simbolom srbijanskog utjecaja na samostalnu Crnu Goru.

Trećina od 620 tisuća stanovnika Crne Gore izjašnjavaju se kao Srbi, a neki srpski nacionalisti čak i negiraju crnogorski identitet.

I dok je Joanikije ocijenio da se čin ustoličenja politizira i da nitko nema pravo tražiti od SPC-a da se obred ustoličenja održi na nekom drugom mjestu, Crnogorci smatraju uvredom i provokacijom da poglavar SPC-a bude ustoličen u manastiru gdje po tradiciji počivaju moći svetog Petra Cetinjskog, crnogorskog sveca iz dinastije Petrović-Njegoš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:55