VAŽAN SUSRET

Joe Biden bio je neočekivano dugo s Papom: Postavlja se pitanje jesu li razgovarali o abortusu

U priopćenju Bijele kuće ne spominje se da je abortus bio tema. Navodi se da je Biden zahvalio Papi na ‘zauzimanju za siromašne‘
Joe Biden i papa Franjo
 Handout/VATICAN MEDIA/AFP

Američki predsjednik Joe Biden imao je u petak neuobičajeno dug sastanak s papom Franjom, dok u SAD-u traje žestoka rasprava o potpori predsjednika katolika pravu na abortus.

Vatikan je objavio da je privatni susret trajao sat i 15 minuta, uz još 15 minuta za fotografiranje i razmjenu darova u prisutnosti članova izaslanstva, uključujući Bidenovu suprugu Jill.

Susret s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom je 2017. trajao tridesetak minuta, a s Barackom Obamom 2014. oko 50 minuta.

U priopćenju Bijele kuće ne spominje se da je abortus bio tema. Navodi se da je Biden zahvalio Papi na "zauzimanju za siromašne i one koji pate zbog gladi, sukoba i progona".

Biden je također pohvalio Papino "vodstvo u borbi protiv klimatskih promjena, u zalaganju za pravednu raspodjelu cjepiva protiv Covida-19 i za ujednačen globalni gospodarski oporavak".

Vatikan bi priopćenje trebao objaviti nešto kasnije.

image
Joe Biden i papa Franjo za stolom
Handout/VATICAN MEDIA/AFP

Susret prvog Pape iz Latinske Amerike i drugog katoličkog predsjednika u američkoj povijesti dogodio se u vrijeme žestoke rasprave u SAD-u gdje je Biden pod pritiskom konzervativaca zbog proturječne pozicije u sporu o pravu na abortus.

Predsjednik, koji ide redovito u crkvu nedjeljom, rekao je da se osobno protivi abortusu, ali da svoje mišljenje ne može nametati drugima.

Najžešći kritičari traže od crkvene hijerarhije da demokratu Bidenu zabrani pričešćivanje, glavni vjerski obred, a uoči posjeta dodatno su zaoštrili.

- Molimo Vas da predsjednika Bidena pitate o tome. Njegova potpora abortusu sramota je za Crkvu i svjetski skandal - rekao je na Twitteru biskup Thomas Tobin iz Rhode Islanda, ističući da je papa Franjo jasno rekao da je abortus ubojstvo.

Još jedan konzervativac, kardinal Raymond Burke je, ne spominjući Bidena izrijekom, na svojoj internetskoj stranici govorio o "golemom skandalu političara katolika".

- Oni su, zapravo, značajno pridonijeli kulturi smrti u SAD-u gdje je abortus svakodnevna stvar - napisao je Burke.

Otkako je 2013. izabran za poglavara Katoličke Crkve, Franjo je ponavljao da se Crkva treba protiviti abortusu, ali da to pitanje ne smije postati opsesivna bitka u kulturnim ratovima koja odvraća pozornost od drugih problema, kao što su migracije i siromaštvo.

Kako AP News ekskluzivno prenosi, američki predsjednik Joe Biden navodno je rekao da se o pobačaju na njegovom sastanku s papom Franjom nije pričalo, ali da mu je Papa rekao da bi trebao "nastaviti primati pričest", unatoč pozivima konzervativaca da mu uskrate sakrament zbog njegovih stajališta.

image
Joe Biden i papa Franjo
Handout/VATICAN MEDIA/AFP

Video koji je objavio Vatikan prikazuje nekoliko toplih, opuštenih trenutaka između Franje i Bidena dok su se više puta rukovali i smiješili. Franjo često djeluje sumorno, osobito na službenim fotografijama, ali u petak se činio dobro raspoložen. Njihov privatni sastanak trajao je oko 75 minuta, prema Vatikanu, više nego dvostruko duže od uobičajene audijencije kod pape.

Papa i Biden sjedili su jedan preko puta drugoga za stolom u papinskoj knjižnici u pratnji prevoditelja. Nadalje, nastavili su s razmjenom darova i dogovorili "širi" susret s prvom damom i najvišim dužnosnicima. Dugi sastanak poremetio je Bidenov raspored više od sat vremena i pomaknuo njegove kasnije sastanke.

- Biden je zahvalio Njegovoj Svetosti na zalaganju za siromašne u svijetu i one koji pate zbog gladi, sukoba i progona - priopćila je Bijela kuća.

- Pohvalio je vodstvo pape Franje u borbi protiv klimatske krize, kao i njegovo zagovaranje da se osigura završetak pandemije za sve kroz dijeljenje cjepiva i globalni gospodarski oporavak - dodali su. Nakon što je napustio Vatikan, Biden je rekao da je imao “divan” susret s papom te da se Franjo molio za njega i blagoslovio njegovu krunicu. Upitan za što se moli, Biden je odgovorio: "Mir".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2022 07:46