KOMENTAR

Joe Biden i Kamala Harris imaju obavezu vratiti globalno povjerenje u Sjedinjene Države

SAD u ovom kaotičnom stanju ne može biti poželjan model slobodnog svijeta i vladavine prava
Joe Biden i Kamala Harris
 Mark Makela/Getty Images/AFP

SAD je još od Prvoga svjetskog rata, a onda sigurno nakon Drugoga svjetskog rata postao uzor, poželjan model ponašanja svim drugim državama slobodnog svijeta. Utjecaj medija i Hollywooda tome je značajno pridonio. SAD je stvarao slike o sebi kao poželjnoj državi u kojoj se ostvaruju snovi, u kojoj i oni najmanji, najranjiviji mogu uspjeti.

Naravno, to je slika koja moguće i nije u potpunosti odgovarala realnosti, čak joj je ponekad bila antipod, ali je niz zemalja prihvatio SAD kao vođu slobodnog svijeta, borca za ekonomske i političke slobode, vladavinu prava i ljudska prava, kao poželjan model, uzor.

No, pitanje je koliko će još dugo zadržati taj prestižni status - status zemlje čije vrijednosti drugi sanjaju i žele kod sebe implementirati. Eskalacija političke krize u SAD-u, koja više podsjeća na zemlje Trećeg svijeta nego na događanje u vodećoj svjetskoj sili, zasigurno ugrožava tu njezinu poziciju.

Za globalnu političku i ekonomsku scenu dosta je značajna činjenica da SAD u takvom kaotičnom političkom stanju društvene, klasne i političke podijeljenosti ne može biti poželjan model slobodnog svijeta, vladavine prava i sloboda. Takvo stanje u vodećoj sili svijeta omogućava drugim globalnim i regionalnim igračima da zauzimaju slobodne prostore, nameću svoje vrijednosti i sebe kao poželjan model.

image
Joe Biden i Kamala Harris
Andrew Harnik/AFP

Dakako, ovo je samo trenutačni vrhunac eskalacije političke krize, tek treba vidjeti hoće li eskalacija dobiti nove podražaje ili će ići prema smirivanju, no bitno je zamijetiti kako je globalna pozicija SAD-a kao jedine svjetske sile bila ugrožena i prije dolaska na vlast predsjednika Donalda Trumpa.

On je situaciju samo dodatno ubrzao i teatralizirao, ugrožavajući same osnove globalnog multilateralizma, s tim povezano i narušavanje transatlantskih odnosa, povlačeći prisutnost SAD-a iz niza svjetskih regija te otvarajući prostor drugim državama da ostvaruju svoje interese na tim geopolitičkim prostorima, a da istodobno globalni utjecaj SAD-a dodatno slabi. Jedan od prvih poteza predsjednika Trumpa bila je odluka o odustajanju od Transpacifičkog trgovinskog ugovora koji je trebao osigurati poziciju SAD-a na prostoru Azije i Pacifika.

Odmah nakon toga SAD se povukao i iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, ali i iz nekih ključnih tijela UN-a. Tim potezima je jasno poručio što misli o održivom razvoju, klimatskim promjenama i ljudskim pravima. Za države slobodnog svijeta, građane koji vjeruju u ekonomske i političke slobode, vladavinu prava i ljudska prava, značaj održivog razvoja i utjecaj klimatskih promjena, bitno je da SAD ostane snažan igrač na globalnoj sceni. Potvrđeni predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris imaju mogućnost, ali i obvezu da snažno doprinesu povratku povjerenja u SAD kao strateškog partnera u borbi za zajedničke globalne vrijednosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:11