POTVRDA BIJELE KUĆE

Joe Biden i kineski čelnik Xi održat će virtualni sastanak: ‘Evo o čemu će razgovarati‘

Xi bi mogao pozvati predsjednika SAD-a da prisustvuje Zimskim olimpijskim igrama 2022. u Pekingu.

Xi Jingping i Joe Biden 2012. godine.

 Frederic J. Brown/Afp/Profimedia

Američki predsjednik Joe Biden održat će virtualni sastanak s kineskim šefom države Xi Jinpingom u ponedjeljak navečer po američkom vremenu, potvrdila je u petak Bijela kuća.

"Dvojica čelnika razgovarat će o načinima odgovornog upravljanja tržišnom utakmicom između SAD-a i Kine, kao i načinima suradnje na područjima gdje se interesi poklapaju", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki u priopćenju.

"Predsjednik Biden jasno bi trebao iznijeti američke namjere i prioritete te biti jasan i iskren u pogledu naših zabrinutosti vezano uz Narodnu Republiku Kinu", dodala je.

Washington i Peking spore se o raznim pitanjima, od nastanka pandemije covida-19 do rastućeg kineskog nuklearnog arsenala.

Američki dužnosnici vjeruju da je izravan kontakt s Xijem najbolji način da se spriječi da se odnos između dva najveća svjetska gospodarstva ne pretvori u sukob.

Peking također želi izbjeći sukobe i usredotočiti se na godinu koja je pred Kinom, kada se među ostalim održavaju u Pekingu Zimske olimpijske igre i Kongres Komunističke partije na kojem Xi želi treći mandat.

Xi bi mogao pozvati predsjednika SAD-a da prisustvuje Zimskim olimpijskim igrama 2022. u Pekingu, izvijestio je u četvrtak CNBC, pozivajući se na kineske izvore.

Razgovori u ponedjeljak mogli bi biti najekstenzivniji između SAD-a i Kine otkad je Bidenova administracija došla na vlast.

Biden i Xi posljednji su put razgovarali 9. rujna, kada su se, po visokom američkom dužnosniku, usredotočili na gospodarska pitanja, klimatske promjene i covid-19.

Američki dužnosnici željeli su da se Biden sastane sa Xijem na marginama summita G20 u Rimu prije dva tjedna, ali Xi još nije putovao izvan Kine otkako je izbila pandemija koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:15