PIŠE ĐINO KOLEGA

Joe Biden je danas izgubio izbore

Specijalni tužitelj objavio je uznemirujuće izvješće. Vrijeme je da Biden odustane

Joe Biden

 Kyle Mazza/Imago Stock&people/Profimedia/Kyle Mazza/imago Stock&people/profimedia

Joe Biden je danas izgubio izbore. U javnost je izašlo izvješće Ministarstva pravosuđa koje je temeljitom istragom zaključilo nekoliko stvari; prvo, američki je predsjednik pogrešno baratao strogo povjerljivim dokumentima. Drugo, Biden je podijelio osjetljive materijale iz rukom pisanih bilježnica s autorom koji mu asistira pri pisanju memoara. Treće, kako tvrdi specijalni tužitelj Ministarstva pravosuđa Robert Hur, Biden ima cerebralnih problema i nije u mogućnosti sjetiti se detalja iz vlastitog potpredsjedničkog mandata. Četvrto, možda i najosjetljivije, Joe Biden, ne može se sjetiti kada je točno umro njegov sin Beau Biden (2015.).

Koliko je Bidenov kognitivni pad značajan i tragičan, demonstrira i uvjerenje Roberta Hura koji tvrdi da se američkom predsjedniku ne može suditi zbog izazova dokazivanja namjere izvan razumne sumnje. Drugim riječima, šef slobodnog svijeta je senilan.

Reakcija je bila promptna. Republikanci traže invokaciju 25. amandmana - koji se bavi postupcima nasljeđivanja predsjednika nesposobnog da obavlja dužnost. "Zbog sigurnosti naše nacije, Joe Biden mora dati ostavku. Nije kompetentan obnašati dužnost vrhovnog zapovjednika i svakim danom svog mandata Ameriku izlaže daljnjem riziku", sukus je stava Republikanske stranke kojeg je referirala kongresnica Mary Miller.

Tko bi im pri zdravoj pameti mogao proturječiti? Čovjek koji se ne može smatrati odgovornim za "prtljanje" s povjerljivim dokumentima nije podoban za Ovalni ured. Sve u okolnostima gdje svijet gori. Sada je pitanje; tko će biti prvi među demokratima koji će u Kongresu priznati očito. Starac koji se grčevito drži svojeg mandata i raspolaže nuklearnim kodovima ovog je tjedna iz mrtvih uskrsnuo dva državnika - Helmuta Kohla i Francoisa Mitterranda, brkajući ih s Angelom Merkel i Emmanuelom Macronom. Par dana kasnije, specijalni tužitelj zaključio je da bi kazneni progon protiv Bidena bio jednak zlostavljanju osoba starije životne dobi.

Zlostavljanjem se može opisati i ono što će mu, ostane li u predsjedničkoj utrci, na konto svega ovoga napraviti republikanska mašinerija okupljena oko Donalda Trumpa. Priča se da je Jill Biden jedina osoba koja može uvjeriti svojeg supruga da odustane od naganjanja novog mandata.

Vrijeme je za jedan "pillow talk."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:34