REAKCIJA IZ BIJELE KUĆE

Joe Biden nakon presude Mladiću poslao upozorenje liderima u regiji, obratio se i žrtvama i obiteljima

Biden je izrazio i nadanje da će čelnici u regiji poštovati ovu presudu i pojačati njezinu važnost za vladavinu zakona
 Jim Watson/AFP

Na stranici Bijele kuće objavljena je izjava predsjednika SAD-a Joea Bidena koja se odnosi na pravomoćnu presudu doživotnog zatvora ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću.

U Bidenovoj izjavi navodi se da je Mladić prije gotovo dvadeset i šest godina naredio pogubljenje po prijekom postupku oko 8000 nenaoružanih muškaraca i dječaka u Srebrenici te je vodio višegodišnju opsadu Sarajeva i bio odgovoran za mnoge zločine.

- Danas je Međunarodni rezidualni mehanizam Ujedinjenih naroda za kaznene sudove u Haagu potvrdio njegovu osudu za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Ova povijesna presuda pokazuje da će oni koji čine stravične zločine biti odgovorni. Također pojačava našu zajedničku odlučnost da spriječimo da se buduća zlodjela dogode bilo gdje u svijetu.

Sjedinjene Države pomogle su voditi međunarodne napore da se okončaju zločini u Bosni i Hercegovini, privedu pravdi oni koji su počinili zločine tamo i u drugim dijelovima bivše Jugoslavije i uspostavi trajni mir u toj zemlji i široj regiji. Zahvalni smo na neumornom radu suda UN-a tijekom protekla dva desetljeća na slučajevima vezanim uz sukob na Balkanu i svima onima čija je predanost omogućila ovu presudu - navodi se u Bidenovoj izjavi.

Biden je izrazio i nadanje da će čelnici u regiji poštovati ovu presudu i pojačati njezinu važnost za vladavinu zakona.

- Danas razmišljam o svim preživjelim obiteljima mnogih žrtava Mladićevih zločina. Nikada ne možemo izbrisati tragediju njihove smrti, ali nadam se da će današnja presuda pružiti utjehu svima koji tuguju - navodi se u izjavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2022 14:42