POZVAO GA SUNAK

Joe Biden namjerava posjetiti Sjevernu Irsku na 25. obljetnicu mirovnog sporazuma

Sporazum na Veliki Petak mirovni je sporazum kojim je uvelike okončano tri desetljeća nasilja u Sjevernoj Irskoj

Joe Biden i Rishi Sunak u San Diegu

 Jim Watson/Afp

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u ponedjeljak da je prihvatio poziv britanskog premijera Rishija Sunaka da posjeti Sjevernu Irsku u travnju na 25. godišnjicu Sporazuma na Veliki petak kojim su uvelike okončani tridesetogodišnji sukobi u Sjevernoj Irskoj.

Na samitu povodom pokretanja sljedeće faze obrambenog sporazuma AUKUS između SAD-a, Australije i Britanije, Sunak je upitao Bidena hoće li prisustvovati proslavi.

"Radujem se našim razgovorima i, što je također važno, što ću vas pozvati u Sjevernu Irsku. Nadamo se da ćete doći kako bismo mogli obilježiti godišnjicu Sporazuma na Veliki petak", rekao je Sunak na početku bilateralnog sastanka u pomorskoj bazi Point Loma američke mornarice u San Diegu.

"Znam da je to nešto vrlo posebno i osobno za tebe", rekao je Sunak.

"Voljeli bismo da dođeš", dodao je.

Biden je odgovorio da mu je namjera "otići u Sjevernu Irsku i Republiku (Irsku)".

Sporazum na Veliki Petak mirovni je sporazum kojim su uvelike okončane "Nevolje" (Troubles) - tri desetljeća nasilja u Sjevernoj Irskoj između katoličkih irskih nacionalista i protestantskih unionista.

Sporazum je potpisan 10. travnja 1998., a djelomice uz posredovanje administracije tadašnjeg predsjednika SAD-a Billa Clintona.

Obljetnicu je proteklih mjeseci zasjenila činjenica da najveća stranka sjevernoirskih unionista bojkotira parlament čiji je ustroj dio mirovnog sporazuma.

Na taj su se potez odlučili zbog trgovinskih pravila nakon brexita po kojima se Sjevernu Irsku tretira drugačije od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:48