IMENOVANJE

Joe Biden nesuđenog vrhovnog suca Merricka Garlanda izabrao za novog ministra pravosuđa

Zamijenit će Billa Barra kojeg su prozvali "odvjetnikom Donalda Trumpa" zbog njegovih intervencija u korist predsjednika
Sudac Merrick Garland novi je američki ministar pravosuđa / arhiva
 Brendan Smialowski/AFP

Novoizabrani predsjednik Joe Biden izabrao je suca Merricka Garlanda (68) na čelno mjesto utjecajnog američkog ministarstva pravosuđa, objavilo je u srijedu nekoliko medija.

Objava tog dugo očekivanog imenovanja stiže dan nakon izbora za dva senatorska mjesta u Georgiji nakon kojeg bi demokrati trebali preuzeti kontrolu u Senatu, gornjem domu Kongresa, zaduženom za potvrđivanje imenovanja.

Taj izbor predstavlja osvetu demokrata jer je Merrick Garland bio kandidat Baracka Obame za Vrhovni sud 2016. ali njegovo imenovanje su republikanci blokirali argumentirajući to predstojećim predsjedničkim izborima.

Merrick Garland je diplomirao pravo na Harvardu. Sada je šef Prizivnog suda. Zamijenit će Billa Barra kojeg je demokratska oporba prozvala "odvjetnikom Donalda Trumpa" zbog njegovih brojnih intervencija u korist dosadašnjeg predsjednika i njegovih bližnjih.

Garland će morati potvrditi neovisnost svog ministarstva i pokrenuti dubinske reforme koje je obećao demokratski kandidat u kampanji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:12